Europa: 34 miliarde de euro, investiţii în proprietăţi comericale anul trecut

13.03.2014

Anul trecut, în Europa, volumul investiţiilor în proprietăţile comerciale din sectorul de retail a ajuns la 34 miliarde euro, în creştere de la nivelul de 29 miliarde euro înregistrat în 2012, potrivit raportului DTZ, Investment Market Update.

Performanța din 2013 depăşeşte cu mult media de 28 miliarde euro, care a rămas stabilă de la an la an, în perioada 1999 – 2012.

„Investitorii au manifestat un interes deosebit pentru activele de retail din Marea Britanie (11,1 miliarde euro) și Germania (9,3 miliarde euro) în special, care a reprezentat 33%, respectiv 27% din volumul investiţiilor din 2013. Europa de Sud a cunoscut, pe parcursul anului, cea mai mare creştere a volumului de investiţii, cu achiziţii în valoare de 3 miliarde euro în 2013, de la 0,7 miliarde euro în 2012”, se precizează în raportul citat.

Din total, investițiile în centre comerciale s-au ridicat 17 miliarde euro, în creştere de la 13,7 miliarde euro în 2012, piața din Marea Britanie fiind extrem de favorabilă (31% din volumul înregistrat la nivel european).

“Odată cu îmbunătățirea perspectivelor macro economice din Europa, observăm şi o revenire mult aşteptată a încrederii consumatorilor și retailerilor. Acest mediu comercial pozitiv continuă să atragă o sursă tot mai mare de capital pe piețele de retail din Europa ce se reflecta într-o comprimare a  randamentelor, în special pe piețele care nu au înregistrat creșteri de capital în ultimii ani. Actorii de pe piață continuă să favorizeze activele din centrele comerciale care totalizează 61% din totalul investițiilor de retail în 2013.”, a afirmat Adrian Powel, Head of EMEA Retail la DTZ.

Marius Grigorică, Senior Consultant în cadrul departamentului de investiţii DTZ Echinox, a explicat că volumul tranzacţiilor de investiţii în sectorul de retail în România a crescut semnificativ în 2013, faţă de 2012, până la aproximativ 190 milioane euro, ceea ce reprezintă aproape 60% din totalul investiţiilor în proprietăţi comerciale.

„Însă, analizând volumul total al investiţiilor în retail din Europa, tranzacţiile de pe plan local reprezintă mai puţin de 1% din volumul înregistrat la nivel european, majoritatea achiziţiilor fiind realizate de un singur investitor”, a afirmat Marius Grigorică.

Conform lui, România va reveni uşor în atenţia investitorilor străini, în special a celor ce urmăresc randamente mai ridicate decât cele obţinute pe pieţele din vestul Europei.

Citiți și despre:

  • Frecvenţa de vizitare a mall-urilor, în creştereFrecvenţa de vizitare a mall-urilor, în creştere Odată cu maturizarea generaţiei Y, generaţia născută între anii ‘81 şi ‘87, comportamentul general faţă de retail s-a schimbat, arată un studiu DTZ Echinox în urma aplicării setului de cercetări Retail […]
  • Sectorul de retail a început să atragă atenția investitorilorSectorul de retail a început să atragă atenția investitorilor Volumul tranzacțiilor imobiliare înregistrat în trimestrul al treilea din 2014 este estimat la 377 milioane de euro, în timp ce volumul investițiilor din primele trei trimestre ale anului a ajuns la 809 […]
  • Elefant.ro: Vânzările de board games s-au dublat anul trecutElefant.ro: Vânzările de board games s-au dublat anul trecut Vânzările de board games s-au dublat în 2013 față de anul anterior, acest tip de jocuri de strategie destinate în principal adolescenților și adulților fiind destul de căutate de români în ultimii ani, a […]
  • Auchan Titan trece în portofoliul NEPIAuchan Titan trece în portofoliul NEPI Centrul Comercial Auchan Titan din București a trecut în portofoliul grupului de investiții New Europe Property Investments în urma unei achiziții cu valoare totală de 86 milioane de euro. Prin această […]
  • Tendințele dezvoltării retailului în RomâniaTendințele dezvoltării retailului în România Magazinele se transformă în centre de experiență pentru clienți. Chiar dacă din ce în ce mai mulți consumatori români se îndreaptă spre comerțul online, supermarketurile și hipermarketurile rămân unități care […]