Europenii, preocupaţi de imigraţie şi terorism

19.10.2015

La ora actuală, imigrația și terorismul sunt preocupările cu cel mai rapid ritm de creștere în rândurile cetățenilor din Uniunea Europeană, conform ultimului Eurobarometru comandat de Parlamentul European, și realizat de către TNS.

Astfel, conform raportului, doi din trei europeni consideră că deciziile legate de migrație trebuie să fie adoptate la nivelul UE, mai degrabă decât la nivelul guvernelor naționale.

Procentul reprezintă o medie, existând diferențe semnificative de la un stat la altul. În țări precum Cipru, Germania, Spania, Luxemburg sau Olanda, între 79% și 81% dintre cetățeni sunt de acord cu adoptarea deciziilor la nivel comunitar, în timp ce în timp ce în Estonia, Polonia și Slovacia, procentul este de 40%. Dintre români, 60% consideră că deciziile trebuie luate mai degrabă la nivelul Uniunii.

De asemenea, 78% dintre cetățenii europenei consideră că este nevoie de o mai bună distribuție a solicitanților de azil. Țările cu procentele cele mai mari (peste 90%) în favoarea acestei afirmații sunt Germania, Suedia, Malta, Grecia, Olanda și Belgia, în timp ce în România 59% din persoane sunt de acord. În țări precum Cehia, Slovacia și Estonia, ponderea celor care susțin o mai bună distribuție este sub 50%.

Cei 78% dintre cetățenii care sunt de acord cu o mai bună distribuție a solicitanților de azil au fost chestionați ulterior în legătură cu metoda concretă de distribuție, mai exact cotele obligatorii decise la nivelul UE. Măsura este susținută de 75% dintre europenii, respectiv 44% dintre românii care anterior se pronunțaseră în favoarea unei mai bune distribuții a solicitanților de azil.

În ceea ce priveşte criza economică, 32% dintre europenii intervievaţi sunt de părere că aceasta va mai dura mulți ani, același procent fiind înregistrat și în ţara noastră. Printre cei mai optimiști se numără locuitorii din Malta, Danemarca și Irlanda, în timp ce peste 50% din greci și francezi se declară pesimiști cu privire la sfârșitul crizei economice.

 

Citiți și despre: