Stiri: Companii

Evenimentul SMART MARKETING: Video-urile vor fi viitorul în marketing

02.10.2015

Prima zi de dezbateri din cadrul evenimentului SMART MARKETING, care se desfăşoară zilele acestea la Bucureşti, a adus în discuţie rolul noului marketer. Conferinţa este organizată de BusinessMark, în parteneriat cu Biroul Cannes Lions România, şi reuneşte speakeri de renume din domeniu care au oferit sfaturi utile oricărui profesionist în marketing.

Prima zi a SMART MARKETING a fost formată din trei sesiuni de discuţii, urmate de două workshopuri.

Prima sesiune de discuţii i-a avut ca speakeri pe Mihaela Mureşan, Deputy Marketing Manager SEE, IKEA SEE (Croaţia, România, Serbia, Slovenia), IKEA Group, Tudor Galoş, Consumer Marketing Manager, Microsoft România, Kurt Weber, Managing Director, Horvath & Partners Management Consulting, Felix Tătaru, Preşedinte, GMP Group; Senior Vice President, IAA şi Constantin Magdalina, Knowledge Management, Market Enablement , EY România.

”Acum 15 ani digital nu exista. A apărut de vreo doi ani şi de atunci a prins avânt. De aceea, strategiile pe 3 ani ar putea să nu mai fie viabile pentru că totul se schimbă mult mai rapid în prezent. Prin digital putem aduce valoare adăugată în zone de business neexplorate încă. În cazul IKEA: piaţa naţională, cumpărătorii online, clienţii inaccesiibli. Dar care este legătură businessului cu ”digital”? Cum se traduc obiectivele de business în obiective de marketing, respective digital?”, a declarat Mihaela Mureşan, Deputy Marketing Manager SEE, IKEA SEE, IKEA Group.

De asemenea, Tudor Galoş a precizat că rolul marketingului este să recruteze o armată de fani, să recruteze clienţi loiali.

„Planurile pe termen lung nu mai funcţionează pentru că pot apărea uşor şi rapid surprize. Rolul noului marketer este undeva la mijloc între IT şi marketing clasic. Trebuie să ştii unde să sapi pentru a obţine informaţiile de care ai nevoie. Nu este uşor, dar există aplicaţii care fac asta”, a declarat acesta.

În plus, potrivit specialistului EY, în România 59% dintre consumatori sunt tradiţionali şi 41% sunt digitali.

În cadrul celei de-a doua sesiuni speakerii au luat cuvântul Andreea Mihai, Marketing Director, Carrefour România – Facebook – Digital Customer Service Desk, Raluca Păuna, Advertising & Brand Manager, Blue Air – Strategii de online marketing, Silviu Ştefan, Naţional Sales Manager – Incentive Solutions, Sodexo Pass România şi Elisabeta Moraru, Industry Manager, Google.

”Până acum avea elementele clasice pe care le foloseam pentru a strânge sugestille consumatorilor, dar Facebook a schimbat acest lucru. În prezent, 40% dintre fanii Carrefour interacţionează cu pagină de Facebook după ora 21.00. Trebuie să le răspundem rapid în permanenţă, în mai puţin de o oră. O reclamaţie postată pe wall-ul companiei ar putea cauza o daună de imagine gravă”, a declarat Andreea Mihai, Marketing Director, Carrefour România.

Totodată, Raluca Păuna a vorbit despre avantajele blogului, care, în cazul companiei, îmbunătăţeşte SEO, traficul pe site şi prezenţa în online.

A treia sesiune de discuţii a evenimentul i-a avut că vorbitori pe: Simona Stoica, Marketing Manager, Lenovo România, Călin Clej, Marketing Director, Greater Balkans Beverages & South Eastern Europe Franchise, PepsiCo, Cecilia Tănăsoiu, Managing Director Prometheus, Andreea Moisa, Managing Director, Beans United, Mircea Pascu, CEO, Geometry.

”Video-urile vor fi viitorul în marketing. În 2017, 69% din traficul de internet va fi realizat de video-uri (Cisco). Video-ul implică mimica, mişcare şi alte elemente care atrag atenţia consumatorului. Este foarte important să demonstrezi care sunt beneficiile produsului tău în video. Cel mai mult conţinut se consumă de pe mobil, de aceea trebuie să ne adaptăm. Nu trebuie să scăpăm din vedere nici creativitatea. Cred că în 2016, video-urile vor deveni parte integrată a strategiei de marketing”, a declarat Simona Stoica, Marketing Manager, Lenovo România.

Călin Clej consideră că, din păcate, în ţara noastră, susţinem conceperea de brand şi întreţinerea lui prin metode clasice.

”Agenţia poate să va uşureze calea către big data. Totuşi firmele trebuie să îşi definească foarte bine targetul. Trebuie să deţineţi cât mai multe informaţii despre campaniile voastre. Poate că acum 5 ani sursele de date nu erau suficiente. Astăzi însă există suficiente informaţii pe care le puteţi extrage din campanii. După terminarea campaniei este foarte important să aveţi unificarea rezultatelor. Soluţiile existente pe piaţă permit acest lucru, în prezent. Va puteţi uita la ce aţi făcut intern (Facebook, YouTube), dar şi care sunt rezultatele de pe celelalte canale”, a afirmat Cecilia Tănăsoiu, Managing Director Prometheus.