Stiri: Finante

Evenimentul Tranzactiile M&A 2019

Evenimentul Tranzacțiile M&A 2019: Principalele concluzii

28.11.2019

NNDKP Legal & Tax și BusinessMark au organizat, pe 19 noiembrie 2019, evenimentul „Tranzacțiile M&A: aspecte cheie juridice, fiscale și de business într-o perspectivă 360 de grade”. Evenimentul i-a avut ca speakeri pe:

 • RUXANDRA BOLOGA, Partener NNDKP, unul dintre coordonatorii practicii de Corporate/M&A
 • GEORGETA DINU, Partener NNDKP, coordonator al practicilor de Concurență, Ajutor de Stat, Drept UE
 • SILVIU BĂDESCU, Partener, NNDKP Consultanță Fiscală
 • VLAD NĂSTASE, CEO, Concilium Consulting.

Dezbaterile au fost moderate de ANCA TOMA, Director Business Development și Marketing în cadrul NNDKP.

Evenimentul Tranzacțiile M&A 2019. Subiecte dezbătute

Experții NNDKP au prezentat și analizat subiecte, precum:

 • pregătirea vânzării sau achiziției unei companii
 • aspecte privind procesul de due diligence pentru achiziția unui business concurent
 • modalități de finanțare a unei achiziții
 • considerații fiscale ce ar trebui avute în vedere în legătură cu finanțarea unei achiziții
 • aspecte juridice în decizia de achiziție sau vânzare
 • elemente cheie în negocierea contractelor
 • implicațiile fiscale la o achiziție de active în comparație cu o achiziție de titluri de participare
 • protejarea valorii companiei achiziționate până la intrarea efectivă în companie a noului proprietar
 • asigurarea continuității business-ului și tranziția spre noul cumpărător.

Selectarea unor consultanți potriviți

„Primul aspect pe care îl recomandăm oricărei companii să îl aibă în vedere în procedura de demarare a unui proiect de tip M&A este selectarea unor consultanți potriviți: financiari, juridici și de taxe. Aspectul critic care trebuie avut în vedere este ca aceștia să nu fie doar tehnic calificați, ci parteneri cu care să existe o chimie bună. Cel de-al doilea aspect este recomandarea de a vă evalua afacerea prin propriul proces de vendor due dilligence – financiar, juridic și de taxe – identificând astfel posibilele elemente problematice care ar trebui gestionate înainte de a se transforma în aspecte care v-ar putea slăbi poziția de negociere”, a precizat Ruxandra Bologa, într-unul din răspunsurile sale cu privire la cum se pregătește vânzarea sau achiziția unei companii.

Evenimentul Tranzacțiile M&A 2019. Riscuri concurențiale

Georgeta Dinu și Silviu Bădescu au vorbit despre procesul de due dilligence pentru achiziția unui business concurent, pentru a evita riscurile concurențiale generate de accesul la date comerciale sensibile.

„În cele mai multe cazuri, potențialul cumpărător vrea să știe tot. Vânzătorul, la rândul lui, e dispus să arate cât mai mult, dar are și preocuparea că unele dintre informații sunt sensibile și că trebuie să le arate înainte de a fi sigur că tranzacția se va încheia. Ce facem dacă eu, cumpărător, aflu informații despre un business, dar apoi nu cumpăr? Sunt mecanisme care implică echipe comune care să evalueze informațiile sensibile și pentru care trebuie stabilită o procedură de acces,”, a spus Georgeta Dinu.

Evenimentul Tranzacțiile M&A 2019. Perpectiva fiscală

Silviu Bădescu a punctat că „perspectiva fiscală e importantă în orice tranzacție de M&A”.

„Sunt diverse lucruri care trebuie să se discute: tranzacția e cu sau fără TVA, cum structurez tranzacția, care sunt implicațiile fiscale, ce mă ajută, ce mă dă înapoi? Importanța due dilligence este majoră: cum negociez, cum pun problema ca strategie în negociere, ce structură aleg la nivel de strategie? Toate aspectele trebuie discutate și văzute pe tot parcursul procesului de achiziție”, a detaliat el.

Evenimentul Tranzacțiile M&A 2019. Indicatori de business

În ceea ce privește indicatorii de business care determină o reanalizare de strategie pentru companie și acționariat, Vlad Năstase a afirmat: „Fiecare companie trebuie să evalueze dacă și-a atins potențialul maxim în actualul model de business și dacă poate să aducă ceva în plus prin modelul nou de business, dar și dacă măsurile le sunt la îndemână. Asistăm în România și la un nou fenomen: schimbul de generații. Așadar și factorul de vârstă ar putea fi un indicator care să răspundă la această întrebare. În același timp, companiile care rezistă de cel puțin 10 ani în piață, un posibil investitor le va observa”.

Evenimentul Tranzacțiile M&A 2019. Elemente cheie în negociere

În cea de-a doua sesiune, experții NNDKP au vorbit despre elementele cheie în negocierea contractelor de achiziție/vânzare. S-a pus un accent deosebit pe mituri și adevăruri referitoare la due dilligence, clauzele de răspundere și de despăgubire și modalitățile de stabilire a prețului.

Recomandarea generală oferită de specialiștii NNDKP reprezentanților companiilor interesate de proiecte de tip M&A este aceea de a avea o imagine de ansamblu asupra riscurilor, pentru că numai așa își vor putea stabili poziția de negociere.

Citește și Târg de produse tradiționale, cu ocazia Zilei Naționale a României