Stiri: Finante

Evolutia BVB 2019

Evoluția BVB 2019. Indicele BET, creștere de 35%

27.01.2020

Evoluția BVB 2019. Indicele bursier BET, care include cele mai tranzacţionate 16 companii listate la Bursa de Valori București, cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 35% în 2019. Acesta este cel mai mare ritm de creştere din ultimul deceniu obţinut de bursa românească. În plus, vorbim și de al doilea cel mai important avans al anului trecut în rândul burselor din Uniunea Europeană.

Luând în calcul şi dividendele, creșterea este de 47%.

La nivelul Uniunii Europene, țara noastră a fost devansată doar de Grecia (+49%).

Evoluția BVB 2019. Ce spune CEO-ul Bursei de Valori București

„Anul 2019 a fost anul în care am construit: am pus bazele Contrapărţii Centrale, entitate fundamentală pentru dezvoltarea lichidităţii pieţei, şi am îndeplinit toate criteriile pentru a fi promovaţi la statutul de piaţă emergentă secundară. Priorităţile pentru 2020 vizează continuarea logică a acestei construcţii: procesul de autorizare şi implementare a Contrapărţii Centrale, ceea ce va permite relansarea pieţei de instrumente derivate, eficientizarea operaţiunilor bursiere pentru participanţii la piaţa de capital, promovarea companiilor româneşti în rândul indicilor FTSE Russell pentru pieţe emergente şi, nu în ultimul rând, continuarea eforturilor pentru îmbunătăţirea semnificativă a participării populaţiei la piaţa de capital”, a declarat Adrian Tănase, CEO BVB.

Evoluția BVB 2019. Și 2020 poate fi un an bun

Conform acestuia și 2020 poate fi unul şi mai bun pentru BVB în măsura în care statul reia procesul de a lista pe bursă pachete minoritare în companii la care este acţionar, precum:

  • Hidroelectrica
  • CEC Bank

Acest proces a fost îngheţat în ultimii cinci ani.

Evoluția BVB 2019. Implicarea autorităților statului

„Pentru o mai mare relevanţă, ponderea în PIB a companiilor româneşti listate la bursă ar trebui să se dubleze şi să ajungă la 20% în următorii 10 ani, iar acest lucru se poate realiza prin implicarea şi susţinerea autorităţilor statului”, a explicat CEO-ul BVB.

Citește și Câte mașini vor circula în Europa în anul 2025?