Stiri: Economie

Evolutia economica aprilie - iunie 2022

Evoluţia economică în perioada aprilie – iunie 2022: Estimările INS

29.04.2022

Evoluţia economică aprilie – iunie 2022. Managerii estimează o creștere moderată a activității în industria prelucrătoare, comerțul cu amănuntul și servicii, conform Anchetei de conjuctură – Tendinţe în evoluţia activităţii economice în perioada aprilie – iunie 2022, realizată de Institutul Naţional de Statistică. De asemenea, se preconizează o relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare, construcții și servicii. În plus, INS precizează că se va înregistra o creștere accentuată a prețurilor în industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creșterea moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +11%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere accentuată în următoarele trei luni (sold conjunctural +43%).

Evoluţia economică aprilie – iunie 2022. Construcţii

Potrivit estimărilor din luna aprilie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creșterea volumului producţiei (sold conjunctural +25%).

Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creșterea accentuată a acestora (sold conjunctural +59%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni, o tendinţă de creștere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +9%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +7%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creșterea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +58%).

Evoluţia economică aprilie – iunie 2022. Servicii

Conform estimărilor din luna aprilie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +12%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +28%).

Citeşte şi Rata şomajului, în stagnare. Câţi români nu îşi găsesc un loc de muncă?