Evolutia economiei in 2021

Cum va evolua economia în 2021?

01.02.2021

Evoluţia economiei în 2021. Deși economia s-a contractat pe parcursul anului 2020, estimările instituțiilor financiare pentru acest an sunt pozitive. Anul 2020 a fost unul dificil pentru întreaga planetă. Restricţiile impuse de pandemia de coronavirus au adus multe incertitudini economice pentru ţările lumii, inclusiv pentru România. Cu toate acestea, estimările pentru 2021 sunt pozitive, ţara noastră urmând să raporteze o creştere economică de aproximativ 3%, recuperând astfel decalajul din 2020. Însă o redresare completă, peste nivelul de dinaintea pandemiei de coronavirus, se va înregistra de abia în anul 2022.

Evoluţia economiei în 2021. Estimările sunt pozitive

Economia ţării noastre a avut o scădere de aproximativ 5,5% în 2020, însă estimările pentru anul care tocmai a început sunt mai optimiste. Cu toate acestea, Produsul Intern Brut al României va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19 peste un an, adică la începutul anului 2022, conform unei analize a UniCredit Bank.

Pentru 2021, raportul arată un avans de 3,7% al PIB-ului ţării, urmând ca în 2022 creşterea să fie de 5%.

Estimările UniCredit Bank arată că în 2021, economia României va creşte cu 3,7%

Estimările arată că, în România, consumul privat va cunoaşte o creştere începând cu al doilea trimestru al anului curent, în timp ce rata şomajului va atinge un nivel ridicat în primele trei luni din 2021.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro-leu, UniCredit Bank estimează o depreciere a leului, moneda naţională tranzacţionându-se în intervalul 4,90-5,00 lei pentru un euro.

„Evoluţia slabă a exporturilor şi a industriei manufacturiere, impulsul fiscal negativ din 2021 şi contribuţia limitată din partea creşterii creditării, în pofida condiţiilor financiare mai laxe, vor împiedica un reviriment mai rapid (…). În schimb, creditele acordate pentru cumpărarea de locuinţe ar putea avea o evoluţie mai bună”, precizează economiştii UniCredit.

Evoluţia economiei în 2021. va rămâne ridicată

Comisia Europeană estimează că economia României a scăzut cu 5,2% în 2020 și va crește cu  3,3% în 2021. După aceea, în 2022, avansul va fi de aproximativ 3,8%. Astfel, previziunile arată că economia României se va redresa de pe urma scăderii producției din prima jumătate a anului 2020, însă incertitudinea va rămâne ridicată.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) anunţă că economia României a înregistrat o scădere cu 5% în 2020, reducerea fiind urmată de un avans de 3% a PIB-ului României pe parcursul anului curent. De asemenea, instituţia estimează că se va ajunge din nou la nivelul PIB per capita din 2019 în trimestrul al doilea din 2022.

Starea de urgenţă de la începutul lui 2020 a afectat activitatea economică şi încrederea consumatorilor şi a companiilor în economia românească

Starea de urgenţă şi măsurile de izolare care au avut drept scop reducerea infectărilor cu COVID-19 au afectat activitatea economică şi încrederea consumatorilor şi a companiilor în economia românească. În plus, scăderea a fost determinată şi de consumul redus şi de declinul exporturilor.

Evoluţia economiei în 2021. Redresarea va depinde de normalizarea activităţii economice

Redresarea va depinde de normalizarea graduală a activităţii economice, atât în România, cât şi la principalii ei parteneri economici, şi de reluarea reformelor structurale, precizează economiştii din cadrul BERD. Cu toate acestea, dacă distanţarea socială rămâne în vigoare mai mult timp decât s-a anticipat, relansarea va fi destul de greu de îndeplinit.

Conform datelor publicate de Banca Mondială, România a avut o contracţie de 5,7% în 2020. În schimb, pentru 2021, banca estimează că economia românească va înregistra o relansare de 4,9%.

Evoluţia economiei în 2021. FMI şi-a îmbunătăţit prognoza economică

Pe de altă parte, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei ţării atât în 2020, cât şi pentru 2021.

Previziunile arată că economia românească a avut o contracţie de 4,8% în 2020, urmând să îşi revină în 2021, când va înregistra un avans de 4,6%. Estimările FMI sunt mai optimiste decât datele publicate de economiştii altor instituţii.

Estimările Fondului Monetar Internaţional sunt mai optimiste decât datele publicate de economiştii altor instituţii

Şi estimările făcute de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză sunt optimiste: economia ţării s-a contractat cu 4,2% în 2020, însă va avea o revenire de 4,5% în 2021.

Avansul economic va fi susţinut de redresarea producţiei industriale, care ar urma să crească cu 7,8% ca valoare adăugată în economie, după o scădere de 8,6% în 2020.

Un important aport pozitiv la creşterea economică va fi adus de agricultură.

O revenire economică asimetrică

Barometrul Moneycorp arată, de asemenea, că revenirea economică în ţara noastră, după pandemia generată de coronavirus, va fi una asimetrică, cu sectoare care vor avea o creștere susținută și altele care vor continua să se confrunte cu dificultăți semnificative. Peste 60% dintre companiile chestionate estimează că vor atinge cifra de afaceri din 2019 abia în anul 2022.

Odată cu apariția vaccinurilor anti-COVID, economia mondială și implicit cea românească vor depăși, treptat, criza economică fără precedent declanșată de pandemie.

Odată cu apariția vaccinurilor anti-COVID, economia mondială și implicit cea românească vor depăși, treptat, criza economică

Capacitatea statelor de a depăși criza în 2021 va fi determinată de eficiența programelor de susținere a economiilor, în care autoritățile vor juca un rol important.

Aşadar, pentru România perspectivele sunt în general pozitive, mai ales în contextul în care țara noastră urmează să beneficieze de un pachet de susţinere financiară fără precedent din partea Uniunii Europene, de peste 80 de miliarde de euro.

 

Citiți și despre:

  • Evenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrieEvenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrie Marţi 7 noiembrie, începând cu ora 8.30, are loc evenimentul România Durabilă - AgriBusiness "Contribuţia agriculturii la viitorul model economic românesc", în cadrul Academiei de Studii Economice - Aula […]
  • Cum stimulează publicitatea creșterea economicăCum stimulează publicitatea creșterea economică România, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul promovarea afacerilor în mediul digital. An de an, piaţa de publicitate online creşte simţitor, însă aceasta nu a ajuns încă la un nivel maximum, […]
  • Avantajele muncii la domiciliuAvantajele muncii la domiciliu Deși a apărut ca o necesitate cauzată de pandemie, munca la domiciliu oferă o serie de avantaje atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Pandemia de COVID-19 a obligat companiile din întreaga lume să […]
  • Topul celor mai căutate meserii în 2020Topul celor mai căutate meserii în 2020 Cele mai căutate meserii în 2020. În viitor, multe dintre cele mai căutate locuri de muncă vor avea legătură cu tehnologia. În condițiile în care tehnologia avansează rapid, iar companiile preferă să își […]
  • Metoda Kaizen – secretul performanței japonezeMetoda Kaizen – secretul performanței japoneze Cum crești productivitatea angajaților și elimini pierderile, printr-un stil de management competitiv. Indiferent de situația economică a unei companii, orice manager dorește să îmbunătățească […]