Stiri: Finante

Obligatiuni Prefera Foods

2020, un an istoric pentru piața de capital din România

28.12.2020

Evoluţie Bursa de Valori Bucureşti 2020. Anul 2020 va rămâne unul istoric pentru piața de capital din România, arată Autoritatea de Supraveghere Financiară, într-un raport publicat astăzi. Pe 21 septembrie, Bursa de la București a fost promovată la statutul de piață emergentă de către agenția de evaluare FTSE Russell, cea mai importantă realizare de la reînființarea acesteia, din 1995 și până în prezent. Prin această decizie a fost atins obiectivul fundamental al proiectului strategic STEAM (Set of actions Towards Establishing and Acknowledgement of the emergent Market status), conceput și derulat la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară.

Evoluţie Bursa de Valori Bucureşti 2020. O oportunitate semnificativă

„Noul statut al bursei reprezintă o oportunitate semnificativă pentru companiile listate, întrucât vechicule investiționale, care gestionează sute sau poate chiar miliarde de euro, vor putea investi în acțiunile tranzacționate pe bursa de la București, lucru imposibil până în toamna acestui an din cauza restricțiilor generate de statutul de Piață de Frontieră”, conform ASF.

De asemenea, anul 2020 a însemnat însă și anul pandemiei COVID-19. Temerile investitorilor, alimentate de dubla criză, sanitară și economică, s-au tradus prin volatilități ridicate, care au fost consemnate mai ales în primăvara acestui an. Începutul lunii decembrie vine cu o revenire timidă a bursei, după ce în primăvară aceasta a ”suferit” din cauza răspândirii virusului SARS-CoV-2. La sfârșitul toamnei, capitalizarea companiilor românești, listate pe piaţa principală a BVB, a ajuns la aproximativ 100 miliarde lei, iar capitalizarea companiilor listate pe SMT la aproape 10 miliarde lei.

Evenimentele anului la Bursă în 2020

  • Admiterea la tranzacționare a acțiunilor Bittnet Systems SA (BNETR07) pe Piața Reglementată administrată de BVB, începând cu data de 3 iunie 2020;
  • Obligațiunile Norofert (NRF) au intrat la tranzacționare pe SMT-ul BVB în data de 5 iunie;
  • Acțiunile societății de agribusiness Holde Agri Invest (HAI) au intrat la tranzacționare pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) al Bursei de Valori București, pe piața AeRO, în data de 1 octombrie 2020;
  • Obligațiunile Agroserv Măriuța (MILK25E), procesatorul lactatelor Lăptăria cu caimac, au intrat la tranzacționare pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare începând cu data de 8 decembrie 2020.
  • Compania de tehnologie 2Performant (2P) s-a listat la Bursa de Valori București pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare la data de 9 decembrie 2020

Evoluţie Bursa de Valori Bucureşti 2020. Măsuri în vreme de criză

Declararea pandemiei de coronavirus și incertitudinile induse de criza sanitară la nivel economic au avut un impact puternic în comportamentul investitorilor, reflectându-se într-o perioadă de volatilitate ridicată a pieței de capital. În acest context, la nivelul activității de supraveghere, desfășurată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, au fost dispuse măsurile necesare creșterii frecvenței de raportare în vederea analizei stabilității financiare a entităților și adoptării unor măsuri cu caracter preventiv, inclusiv în ceea ce privește adecvarea planurilor de continuitate a activității, ori de câte ori indicatorii prudențiali ar fi atins pragurile de alertă.

Este de remarcat, în acest context, adaptarea pieței fondurilor de investiții, care a rezistat presiunii răscumpărărilor, și nu a fost necesară activarea unor mecanisme suplimentare de administrare a lichidității, toate obligațiile fiind onorate conform prevederilor legale și prospectelor de emisiune.

În ceea ce privește sistemele de post-tranzacționare, s-a urmărit asigurarea convergenței practicilor de supraveghere a depozitarilor centrali și a sistemelor de decontare la nivel european, prin derularea primului exercițiu de evaluare anuală a depozitarului central de titluri de capital autorizat de ASF în baza CSDR.

Evoluţie Bursa de Valori Bucureşti 2020. Testul digitalizării

În contextul pandemiei, ASF și entitățile pieței de capital au trecut testul digitalizării, prin eforturi semnificative de adaptare rapidă la noile modalități de interacțiune/comunicare. Prin urmare, Autoritatea a pus la dispoziția entităților și publicului canale de comunicare electronică, intensificând totodată activitățile de monitorizare și dialogul cu piața, în vederea soluționării problemelor specifice. De asemenea, entitățile pieței s-au remarcat prin efortul de a identifica soluțiile digitale optime pentru asigurarea continuității business-ului și alternative moderne de relaționare cu consumatorii, în contextul pandemiei COVID-19.

Pe parcursul anului 2020, au fost continuate demersurile pentru sprijinirea acțiunilor de constituire a Contrapărții Centrale. Astfel, la finalul anului 2019, a fost înființată societatea CCP.RO, al cărei acționar majoritar este Bursa de Valori București, entitate care va desfășura pe teritoriul României activități specifice unei contrapărți centrale și pentru care se va solicita autorizarea din partea ASF în această calitate, în anul 2021.

Totodată, Autoritatea împreună cu Ministerul Finanțelor, cu actorii din piață și cu consultanța OECD, dezvoltă în perioada următoare Strategia Pieței de Capital. Este vorba despre o radiografie a întregii piețe de capital, care are ca obiectiv final maximizarea punctelor forte, astfel încât Bursa să poată face pasul spre următorul nivel de dezvoltare.

Citeşte şi Programul Tezaur 2021: Românii pot cumpăra titluri de stat începând cu 4 ianuarie