Stiri: Companii

Listare emisiune de titluri de stat FIDELIS.

Evoluţie BVB ianuarie – septembrie 2021: Creşteri semnificative pentru companiile listate

08.10.2021

Evoluţie BVB ianuarie – septembrie 2021. Piața de capital din România a înregistrat creșteri semnificative în primele nouă luni ale anului, iar companiile listate la Bursa de Valori București (BVB) au reușit să obțină performanțe importante în raport cu alte piețe dezvoltate.

Evoluţie BVB ianuarie – septembrie 2021. Un context ambivalent

Aceste rezultate au fost obținute într-un context ambivalent:

 • pe de-o parte, s-au intensificat incertitudinile generate de pandemia de coronavirus și estimările privind o creștere accelerată a inflației
 • pe de altă parte piața de capital românească s-a remarcat printr-o efervescență a listărilor și a căpătat mai multă consistență prin extinderea numărului de companii prezente în indicii internaționali

Per ansamblu, investitorii au alocat resurse financiare consistente către piața de capital românească, unde valoarea totală a tranzacțiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la aproape 13 miliarde lei, echivalentul a 2,6 miliarde euro. Este vorba de o creștere cu 4,2% față de primele nouă luni ale anului anterior.

Principalii indici ai BVB

Într-un astfel de context, indicele principal BET a avansat cu 3,8% doar în luna septembrie. Indicele BET-TR, care include și dividendele, a crescut cu 4,5% în aceeași perioadă de timp.

După primele nouă luni, creșterea la nivelul indicelui BET a fost de 29%, iar la nivelul indicelui BET-TR a fost de 35,6%.

Potrivit datelor Refinitiv Eikon și BVB, la nivelul indicilor de tip price return, după primele nouă luni, indicele BET (+28,9%) a înregistrat o creștere de două ori mai mare comparativ cu:

 • indicele american S&P 500 (+14,7%)
 • indicele european STOXX600 (+14%).

Evoluţie BVB ianuarie – septembrie 2021. Intensificarea listărilor

„Efervescența pieței de capital românești a însemnat o accelerare semnificativă a listărilor de instrumente financiare în primele 9 luni: 22 emisiuni de obligațiuni și 6 noi emisiuni de titluri de stat în valoare totală de 1 miliard de euro și 19 companii noi la cota bursei cu o capitalizare cumulată de 1 miliard de euro. A fi pe bursă înseamnă a performa, iar companiile românești listate au devenit tot mai valoroase, privind la nivelurile record ale capitalizării atinse în acest an, și au răsplătit investitorii cu randamente semnificativ mai mari față de alte piețe dezvoltate. În ritm cu noile tendințe ale pieței, am lansat și am început să promovăm a nouă identitate a Bursei de Valori București și am răspuns cererii investitorilor prin crearea unui indice dedicat companiilor românești de pe segmentul AeRO,” a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

Piața românească a supraperformat și în raport cu:

 • indicele piețelor de frontieră MSCI Frontier Markets (+15%)
 • indicele piețelor emergente FTSE Emerging Markets (-1%).

Aceleași date arată că, la nivelul indicilor de tip total return, BET-TR (+35,6%) a avut un ritm de creștere dublu față de S&P500 TR (+15,9%) sau STOXX600 GR (+16,6%). În același timp, România a avut performanțe puternic pozitive față de:

 • FTSE Emerging Markets TR (+1,2%)
 • MSCI Frontier Markets GR (+19,2%)

„Dezvoltăm continuu piaţa de capital”

„Dezvoltăm continuu piața de capital în mod organic și sustenabil: am aprobat includerea altor două companii în indicele BET, care are acum 19 emitenți; în octombrie, lansăm primul indice pentru segmentul AeRO și alți 2 indici pentru Piața Reglementată; am simplificat accesul la piață pentru companiile care se listează din 2022 pe segmentul alternativ. Privind spre viitorul imediat, vom prezenta în mod public acționarilor stadiul privind implementarea proiectului Contrapărții Centrale, care are toate șansele să devină operațională în a doua jumătate a anului viitor când vom avea primele tranzacții cu derivate. Poziționăm România ca o piață de capital atractivă în regiune, iar companiile românești capătă din ce în ce mai multă expunere în indicii internaționali,” a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

FTSE Russell

Companiile românești au devenit tot mai vizibile pe radarul investitorilor internaționali.

Începând cu 20 septembrie 2021, România are cinci companii în indicii furnizorului global FTSE Russell:

 • Banca Transilvania (TLV)
 • Nuclearelectrica (SNN)
 • OMV Petrom (SNP)
 • TeraPlast (TRP)
 • Bittnet (BNET)

Citeşte şi Agroland Agribusiness, obligaţiuni de 10 milioane de lei