Stiri: Finante

Evoluție BVB ianuarie - septembrie 2023.

Evoluție BVB ianuarie – septembrie 2023: Indicele BET a atins un nou maxim istoric

27.10.2023

Evoluție BVB ianuarie – septembrie 2023. Indicele BET al Bursei de Valori București (BVB) a atins un nou maxim istoric în septembrie. La finalul ședinței de tranzacționare din 20 septembrie, BET a afișat un nivel de 14.466 puncte. Doar luna trecută indicele BET a crescut cu 8,2%, iar de la începutul anului a avut o creștere de 23%. Indicele BET a împlinit luna trecută 26 de ani de la înființare. Evoluția indicelui BET a fost strâns legată de evoluția economiei românești și a cunoscut atât perioade de scădere, cât și de creștere accentuată.

Primul indice al BVB

BET a fost primul indice dezvoltat de BVB și a fost lansat cu 10 companii în septembrie 1997, la doi ani de la reînființarea Bursei, după ce instituția Bursei a fost închisă timp de aproape jumătate de secol de regimul comunist. BET este un indice de preț ponderat cu capitalizarea free floatului, iar în prezent ponderea maximă a unui simbol este de 20%. Criteriul principal de selecție al societăților incluse în indice este lichiditatea. Începând cu anul 2015, pentru selecție se aplică și criterii legate de transparența emitenților și calitatea raportărilor și a comunicării acestora cu investitorii.

În prezent, indicele Bucharest Exchange Trading (BET) include cele mai tranzacționate 20 de companii listate pe Piața Reglementată a BVB, cu excepția societăților de investiții.

Companiile incluse în BET

Cele 20 de companii incluse în BET sunt, în ordinea ponderii în indice: Banca Transilvania (TLV), Hidroelectrica (H2O), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), BRD – Groupe Societe Generale (BRD), Nuclearelectrica (SNN), Fondul Proprietatea (FP), Transgaz (TGN), MedLife (M), One United Properties (ONE), Digi Communications (DIGI), Electrica (EL), Transport Trade Services (TTS), Transelectrica (TEL), TeraPlast (TRP), Bursa de Valori București (BVB), Aquila (AQ), Purcari Wineries (WINE), Sphera Franchise Group (SFG), Conpet (COTE).

Evoluție BVB ianuarie – septembrie 2023. Lichiditatea pieței de capital

Lichiditatea înregistrată pe piața de capital din România a cunoscut o perioadă de accelerare în ultimii ani și multiple recorduri au fost înregistate pe diferite paliere de lichiditate. Valoarea totală de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piața Reglementată a BVB a înregistrat un record absolut la finalul primelor 9 luni ale acestui an, când a depășit 26,3 miliarde lei, echivalentul a 5,3 miliarde euro. Lichiditatea medie zilnică în acest an a ajuns la 141 milioane lei, echivalentul a 28,5 milioane euro. Cel de-al treilea indicator de lichiditate reprezentat de numărul tranzacțiilor a trecut, la finalul primelor 9 luni din acest an, de 1,25 milioane de tranzacții.

160.000 de conturi de tranzacționare

În România există aproape 160.000 de conturi de tranzacționare pe piața de capital, iar valoarea medie a portofoliului pentru investitorii compensabili integral în limita plafonului de 20.000 de euro este de 4.250 euro, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). În ceea ce privește disponibilitățile bănești ale populației, datele Băncii Naționale a României (BNR) arată la finalul lunii august un nou record în ceea ce privește totalul depozitelor, care a depășit 317 miliarde în echivalent lei. Din acest total, aproape jumătate reprezintă depozitele overnight (n. red.: depozite la vedere).

Potrivit calculelor realizate de BVB, cine ar fi investit 100 de lei în fiecare lună în companiile din componența indicelui BET și ar fi reinvestit dividendele ar fi acumulat, de la finalul anului 1998 și până în septembrie 2023, deci în ultimii aproape 25 de ani, o sumă de 349.311 lei. Prin comparație, aceeași persoană ar fi acumulat 29.800 lei în echivalent cash sau 74.793 lei dacă ar fi plasat banii în depozite la termen. Cine ar fi decis să investească în acțiuni europene, incluse în indicele STOXX600, și ar fi reinvestit dividendele ar fi acumulat 101.379 lei, cine ar fi investit în indicele MSCI World, care reflectă evoluția companiilor din piețele dezvoltate, ar fi strâns acum 142.907 lei. Cine ar fi investit lună de lună timp de 25 de ani în indicele american S&P500 și ar fi reinvestit dividendele ar fi avut astăzi 185.455 lei.

Un nou maxim istoric

Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București, a declarat: „BET a fost primul indice dezvoltat de BVB, în septembrie anul acesta a împlinit 26 de ani de la lansare și tot luna trecută a atins un nou maxim istoric. Indicele BET are acum 20 de companii cu o capitalizare de aproape 60 miliarde lei, iar la nivelul întregii piețe, avem astăzi 370 de companii listate cu o valoare totală de peste 285 miliarde lei. Pe de altă parte, remarcăm că jumătate din banii deținuți azi de populație în sistemul bancar se află în depozite de pe o zi pe alta, fără dobândă, și vorbim aici de 155 miliarde lei. Dacă pentru fiecare 1.000 de lei din depozite un român ar investi în fiecare lună 100 sau 200 de lei în companiile listate la BVB, fie în mod direct prin intermediul brokerului autorizat, fie indirect prin intermediul fondurilor de investiții, datele ne arată că pe termen lung cei care decid să investească vor avea o situație financiară mai bună.”

Ce spune Directorul General al BVB?

Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București, a declarat: „Cine ar fi investit 100 de lei în fiecare lună în companiile incluse în indicele BET începând cu finalul anului 1998 și ar fi reinvestit dividendele ar fi acumulat în portofoliu după aproape 25 de ani o sumă care se apropie de 350.000 de lei.

Prin comparație, dacă ar fi ținut banii cash ar fi avut azi 30.000 de lei, dacă i-ar fi lăsat în depozite ar fi avut azi 75.000 de lei sau dacă i-ar fi investit în acțiuni externe, cum este cazul S&P500, ar fi acumulat echivalentul a 185.000 de lei. Investiția la bursă românească realizată în fiecare lună și pe termen lung reprezintă o strategie accesibilă majorității românilor, este ușor de implementat, iar tranzacțiile se realizează instant și în deplină siguranță. Ne uităm cu încredere în viitor și pregătim infrastructura necesară dezvoltării pieței astfel încât anul viitor să avem o piață mult mai sofisticată și care să corespundă unor nevoi cât mai diverse ale investitorilor.”

Evenimente care au avut un impact semnificativ

Printre evenimentele cu impact semnificativ asupra pieței de capital se remarcă oferta Hidroelectrica și continuarea trendului în ceea ce privește numărul investitorilor în piața de capital. Oferta Hidroelectrica (H2O), lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, a fost derulată la Bursa de Valori București (BVB) în perioada 23 iunie – 4 iulie 2023, și a devenit cea mai mare ofertă publică inițială (IPO) realizată vreodată la bursa românească.

IPO-ul Hidrolectrica a atras în total 9,28 miliarde RON (1,9 miliarde EUR sau 2,1 miliarde USD) pentru 89,7 milioane de acțiuni reprezentând 19,94% din numărul total de acțiuni și a devenit cea mai mare ofertă din Europa și a treia cea mai mare din lume luând în calcul IPO-urile realizate până acum în acest an. Hidroelectrica a debutat pe 12 iulie 2023 pe Piața Reglementată a BVB și este cea mai mare companie românească listată la BVB din punct de vedere al capitalizării.

Numărul investitorilor

Numărul investitorilor de pe piața de capital din România a continuat să crească și a ajuns la finalul primului semestru din 2023 la aproape 160.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Prin comparație, în 2019 erau aproape 54.000 de investitori. Acest lucru înseamnă o creștere de 200% realizată într-un ultimii cinci ani. Mai mult, odată cu depășirea pragului de 150.000 investitori, piața de capital din România a ajuns la un nou maxim istoric.

Citește și 10 noi companii listate la BVB intră în indicii MSCI