Stiri: Finante

Evoluție BVB ianuarie 2024.

Piața de capital din România a crescut cu 8,6% în noiembrie 2022

21.12.2022

Evoluție BVB noiembrie 2022. Piața de capital din România a crescut cu 8,6% în noiembrie prin prisma indicelui BET, care include cele mai lichide 20 de companii listate la Bursa de Valori București (BVB), și a indicelui BET-TR, care include și dividendele. Este cel mai mare ritm de creștere consemnat la nivelul tuturor indicilor BVB în luna noiembrie.

Cel mai mare ritm de creștere din ultimele 20 de luni

În ultima ședință de tranzacționare a lunii trecute, indicele BET afișa un nivel de 11.730 de puncte, în timp ce BET-TR a închis luna la 22.817 puncte.

Creșterea de 8,6% a indicelui BET reprezintă cel mai mare ritm de creștere din ultimele 20 de luni, după ce în martie 2021 BET crescuse cu aproape 9,7%. Creșterea procentuală înregistrată de BET în noiembrie în acest an reprezintă, de asemenea, a patra cea mai bună lună noiembrie de la lansarea indicelui.

Activitatea investițională s-a intensificat la BVB

Activitatea investițională s-a intensificat la BVB în primele 11 luni: peste 1,5 milioane de tranzacții cu toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piața Reglementată și pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare au fost realizate, în creștere cu 11,3% comparativ cu perioada ianuarie-noiembrie a anului trecut, când au fost înregistrate 1,38 milioane de tranzacții.

Evoluție BVB noiembrie 2022. Creșteri semnificative pentru societățile listate 

„Rezultatele financiare raportate de companiile românești coroborate cu un context intern și extern mai favorabil manifestat la nivelul lunii noiembrie au condus la creșteri semnificative pentru societățile listate la BVB. Este un semnal, deci nu un trend, însă este un semnal esențial despre cât de important este să fii prezent pe bursă pentru a beneficia de aceste momente. Privind la ceea ce se întâmplă într-un context mai larg, până acum, în 2022, au avut loc 37 de runde de finanțare atât pe segmenul de acțiuni, cât și de obligațiuni, iar aceste runde de finanțare au ajuns la un nivel de aproape 1,6 miliarde euro. Cred că aceste cifre sunt mai mult decât grăitoare despre nevoile de finanțare pe care bursa îndeplinește cu succes”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

Importanța unei strategii de investiții recurente

„Creșterea pe care piața de capital a avut-o luna trecută constituie un exemplu cât se poate de clar despre importanța unei strategii de investiții recurente. Însă, înainte de toate, cel mai important este ca românii să fie prezenți în număr cât mai mare în piața de capital și datele pe care le avem până acum vin să confirme acest trend. Sunt în continuare companii care vor să vină pe bursă, și vorbim atât de companii de stat sau private, cât și de companii din regiune care vor să se listeze la BVB. Bursa este locul unde transparența unei companii este prețuită în bani, iar investitorii au acum un grad de diversificare mai mare ca niciodată: peste 140 de instrumente financiare au fost listate în ultimii 4 ani la BVB”, a declarat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Valoarea totală de tranzacționare

Valoarea totală de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piața Reglementată a ajuns la 18,8 miliarde lei, echivalentul a 3,8 miliarde euro, în primele 11 luni, în creștere în acest an cu 8,3%. Valoarea medie zilnică de tranzacționare pe Piața Reglementată cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 81,5 milioane lei, echivalentul a 16,5 milioane euro, +8,8% comparativ cu primele 11 luni ale anului anterior.

Evoluția pieței de capital din România a fost recunoscută pe plan internațional de furnizorul global de indici FTSE Russell și, începând cu 2020, România a fost promovată la statutul de Piață Emergentă.

În prezent, 13 companii românești sunt incluse în indicii piețelor emergente, iar printre aceste companii se numără și emitentul BVB, companie listată în 2010 pe propria piață.

Citește și Tranzacții în valoare de 14,09 miliarde lei la BVB în primul semestru din 2022