Stiri: Finante

Evoluție BVB ianuarie - septembrie 2023.

Evoluție BVB: Creștere de 10% în primele șase luni ale acestui an

26.07.2023

Evoluție BVB semestrul 1 din 2023. Piața de capital din România a crescut cu 10% în primele șase luni ale acestui an, prin prisma indicelui BET-TR, care include și dividendele. La finalul ședinței de tranzacționare din 29 iunie, BET-TR a afișat un nivel de 25.119 puncte, maximum istoric atins de la înființare, în urmă cu 11 ani. Tot în acest timp, BET-NG, indicele companiilor din energie și utilități, a avut o creștere de 12,5%, acesta fiind de altfel cel mai mare ritm de creștere din rândul tuturor indicilor BVB. Deși creșterea înregistrată la finalul lunii iunie la nivelul general al pieței a avut loc pe fondul unei lichidități în scădere, majoritatea indicilor Bursei de Valori București (BVB), cu excepția BET-FI, care include societățile de investiții financiare și Fondul Proprietatea, se aflau în teritoriu pozitiv la finalul primelor 6 luni ale acestui an.

Indici reprezentativi

Piața de capital din România a supraperformat prin comparație cu o serie de indici reprezentativi. În ultimii 5 ani, companiile din indicele BET-TR au oferit investitorilor creșteri de 103%, exprimate în moneda unică europeană, peste nivelul oferit de indicele american S&P500 (+91,3%) și mai mult decât dublu față de indicele european STOXX600 (+41,6%), potrivit datelor BVB și Refinitiv. În același orizont de timp, performanța exprimată în monedă unică europeană a indicilor de tip total return FTSE Emerging Markets a fost de 20,1%, iar cea a MSCI Frontier Markets de +13,3%. Evoluția comparativă a tuturor acestor indici poate fi urmărită în Graficul 1. Performanța trecută nu reprezintă o garanție a performanței viitoare, iar piețele financiare pot performa diferit în viitor.

Evoluție BVB semestrul 1 din 2023. Numărul investitorilor

Numărul investitorilor de pe piața de capital din România a continuat să crească și a ajuns la finalul primului trimestru din 2023 la peste 141.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Prin comparație, în 2019 erau aproape 54.000 de investitori. Acest lucru înseamnă o creștere de 160% realizată într-un ultimii cinci ani. Mai mult, cifra de 141.000 de investitori reprezintă un maxim istoric pentru piața de capital din România.

În ceea ce privește lichiditatea, per ansamblu se poate constata că valoarea totală de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 8,4 miliarde lei, echivalentul a 1,7 miliarde euro, însă această cifră este în scădere față de primul semestru al anului trecut, pe fondul așteptărilor investitorilor privind IPO-uri anunțate la BVB, dintre care cel mai semnificativ eveniment corporativ l-a reprezentat anticipata listare a Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România.

Valoarea totală a celor 15 listări

Valoarea totală a celor 15 listări realizate la Bursa de Valori București (BVB) a depășit 1,8 miliarde euro în primele șase luni ale acestui an, o perioadă marcată de volatilitate în piețele de capital internaționale. Defalcat, pe segmentul de venit fix, au fost listate 7 emisiuni de obligațiuni corporative în valoare cumulată de 1,12 miliarde euro, 5 emisiuni de titluri de stat Fidelis în valoare de 618 milioane euro, și o emisiune de obligațiuni municipale în valoare de 112 milioane euro, iar pe segmentul de acțiuni a avut loc o listare în valoare de 1 milion de euro. Instrumentele de venit fix au contribuit în mod semnificativ la valoarea totală de tranzacționare consemnată în primele cinci luni la BVB, impulsionate în special de continuarea programului de emisiuni de titluri de stat Fidelis, dar și de revitalizarea segmentului de obligațiuni corporative.

Privind evoluția listărilor de acțiuni și obligațiuni, la nivelul BVB au fost derulate peste 160 de runde de finanțare în ultimii cinci ani în valoare cumulată de 8 miliarde euro.

Creșteri substanțiale

Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București, a declarat: „Piața de capital din România a beneficiat de un prim semestru care a adus creșteri substanțiale, ceea ce devine cu atât mai relevant când analizăm contextul internațional mai larg. Privind în retrospectivă, devine tot mai limpede că în aceste prime 6 luni ale anului investitorii au fost în expectativă și au vrut să se poziționeze cât mai bine pentru listarea Hidroelectrica, cea mai importantă listare din Europa de până acum în acest an. Ca urmare a listării Hidroelectrica, am devenit a treia piață de capital din regiune în ceea ce privește capitalizarea, iar în lipsa unui eveniment negativ extrem, vom încheia 2023 cu cel mai mare nivel al capitalizării înregistrat în istorie de companiile românești tranzacționate la bursă.”

Evoluție BVB semestrul 1 din 2023. Estimări pentru ultima parte a anului

Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București, a declarat: „Ne așteptăm ca în a doua jumătate a acestui an să vedem o creștere a activității pe piață comparativ cu primele 6 luni pentru că, pe de o parte, există noi investitori activi în momentul de față la BVB, iar pe de altă parte, investitorii au acum mai multă claritate în construirea sau rebalansarea portofoliilor. Tranzacționarea Hidroelectrica, o companie atât de importantă în spectrul economic național, poate genera noi repere în ceea ce privește lichiditatea și evaluarea companiilor românești listate. Investitorii de toate tipurile reacționează pozitiv la ceea ce se întâmplă în piața de capital din România și din punctul nostru de vedere este clar că vom avea un nou an record pe segmentul de acțiuni de pe Piața Reglementată în ceea ce privește valoarea totală de tranzacționare, incluzând și ofertele, precedentul record fiind nedoborât din 2007, când această valoare a fost de 13,8 miliarde lei.”

2022, un an marcat de volatilitate și incertitudini

Evoluția pozitivă a pieței de capital din primele șase luni din 2023 an vine după un an 2022 marcat de volatilitate și incertitudini. La nivelul pieței de capital românești s-au înregistrat anul trecut noi maxime la capitolul valoare totală de tranzacționare, lichiditate medie zilnică și număr de tranzacții.

Astfel, Bursa de Valori București a atins un nou record în 2022 în ceea ce privește valoarea totală de tranzacționare realizată pe toate piețele cu toate tipurile de instrumente financiare după ce tranzacțiile totale au depășit 24 miliarde lei, în creștere cu 11% față de nivelul din 2021. Tot la nivelul anului trecut, lichiditatea medie zilnică de tranzacționare pentru toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piața Reglementată (PR) și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a crescut cu 11% și a ajuns la 95,6 milioane lei. Investitorii au realizat în 2022 un nou record în ceea ce privește numărul de tranzacții cu toate tipurile de instrumente financiare realizate pe toate piețele: peste 1,67 milioane de tranzacții. În același timp, incertitudinile internaționale au condus la scăderi ale pieței, de 1,9% pentru indicele BET-TR, la finalul anului trecut.

Citește și Importanța angajamentului salariaților în dezvoltarea unei companii