Stiri: Finante

curs de schimb

Cum va evolua cursul de schimb în 2023?

27.10.2022

Evoluție curs valutar 2023. Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut la valoarea de 34,7 puncte. Aceasta situaţie s-a datorat scăderii, cu 12,5 puncte a componentei de anticipaţii şi cu 8 puncte a componentei de condiţii curente. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a scăzut, ajungând la o valoare medie de 9,59%.

Cursul de schimb EUR/RON

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 81% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0117 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0797 lei pentru un euro. Ambele valori anticipate înregistrează o majorare faţă de exerciţiul din luna august.

Indicatorul de încredere macroeconomică a înregistrat o scădere semnificativă

”Pe fondul anticipaţiilor de încetinire puternică a economiei globale, indicatorul de încredere macroeconomică a înregistrat o scădere semnificativă, evoluţie în concordanţă cu scăderea la minime istorice a indicatorilor de încredere la nivel global. Anticipaţiile inflaţioniste au continuat să scadă indicând posibilitatea ca rata inflaţiei să scadă sub 10% începând cu luna octombrie 2023”, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Prețul proprietăților rezidențiale

În jur de 72% dintre participanţii la sondaj anticipează scăderea preţurilor proprietăţilor rezidenţiale din marile oraşe, în timp ce 78% dintre participanţi (valoare maximă de la iniţierea sondajului) consideră aceste preţuri supraevaluate.

Evoluție curs valutar 2023. Deficitul bugetar

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipaţiilor a scăzut la 6,1%. Evoluţia anticipată, în termeni reali a PIB în anul 2022 a scăzut uşor la 4%.

Citește și BERD acordă asistență României pentru implementarea proiectelor europene