Anul trecut au fost descărcate nu mai puţin de 13 miliarde de aplicaţii pe dispozitivele mobile. Piaţa aplicaţiilor pentru dispozitive mobile a continuat să crească şi în 2016, conform unui studiu realizat de firma de cercetare App Annie. Au crescut atât numărul de aplicaţii descărcate, cât şi timpul petrecut de utilizatori pentru utilizarea lor, dar şi veniturile obţinute de dezvoltatori, precum şi de Apple şi Google.
Aşadar, la nivel mondial, numărul de aplicaţii descărcate a avansat cu 15 procente, faţă de nivelul raportat la finele anului 2015, iar timpul de utilizare a acestora a crescut cu 25%. Cea mai remarcabilă creştere s-a remarcat însă pe segmentul veniturilor obţinute de programatorii care au creat aceste aplicaţii – peste 40%, în comparație cu anul anterior.
13 miliarde de aplicaţii
Numărul de descărcări a fost impresionant de asemenea, utilizatorii instalându-şi pe dispozitivele mobile nu mai puţin de 13 miliarde de aplicaţii, atât din iOS App Store, cât şi din Google Play. Per total, numărul de aplicaţii descărcate din cele două magazine a ajuns să depăşească cifra de 90 miliarde.
Creşterea obţinută de Apple anul trecut a fost mai mare decât cea din 2015, pe fondul avansului susţinut din China
Trebuie remarcat şi faptul că jocurile nu au mai avut o contribuţie atât de importantă la trendul pozitiv, comparativ cu veniturile aduse de aplicaţiile obişnuite din categoriile finanţe, călătorii, foto&video.
Timpul petrecut în aplicaţii
În cadrul studiului realizat de App Annie se mai analizează un indicator extrem de important pentru această piață – este vorba de timpul petrecut în aplicații de către utilizatorii lor. S-a aflat așadar că, per total, aceștia au avut aplicații deschise timp de peste 150 de miliarde de ore. În plus, timpul petrecut pe aceste aplicații mobile a cunoscut o creștere extraordinară, de aproximativ 69 de procente. În schimb, avansul numărului de deschideri de aplicații a fost de doar 11%, utilizatorii rămânând mai mult pe o aplicație decât în anii trecuți.
Utilizatorii au avut, la nivel mondial, per total, aplicații deschise timp de peste 150 de miliarde de ore
În plus, s-a putut observa, potrivit unui alt raport, realizat de Flurry, că avansul aplicațiilor precum cele de trimis mesaje, social media, sporturi sau afaceri a fost mai mare decât cel al jocurilor.
Cu toate că cele două studii au rezultate și cifre puțin diferite, per total, ambele confirmă următorul trend: utilizatorii petrec mai mult timp în aplicații, iar creșterea nu este adusă de jocuri, așa cum se întâmpla în anii trecuți.
În medie, anul trecut utilizatorii au deschis peste 30 de aplicaţii pe lună, comparativ cu un nivel de 26-27 aplicaţii în 2015.
Venituri de peste 35 de miliarde de dolari
În concluzie, veniturile au avansat şi în cazul magazinelor de aplicaţii App Store şi Google Play, ajungând la peste 35 de miliarde de dolari. De asemenea, dacă luăm în calcul şi alte magazine de aplicaţii disponibile pe Android, câştigurile au ajuns la aproape 89 de miliarde de dolari.
Din nou, China a avut o contribuţie importantă pe acest segment, aducând aproape jumătate din veniturile obţinute de App Store. Însă cea mai mare parte a veniturilor din această ţară au venit din jocuri.
App Store-ul, disponibil în prezent în 155 de țări, a ajuns la 2,2 milioane de aplicații, numărul aplicațiilor disponibile pentru iPhone și iPad crescând cu 20 de procente față de 2015.
Jocurile încă generează cele mai mari venituri
Chiar dacă avansul procentual a fost mai mare în alte domenii ale aplicaţiilor, la nivel mondial, jocurile nu şi-au pierdut faima de aducătoare de câştiguri dezvoltatorilor lor. Această categorie a generat 75% din venituri în cazul iOS App Store şi 90% din câştigurile Google Play. Bineînțeles, Pokemon Go a avut un impact major asupra acestor venituri: jocul a reuşit să aducă venituri de 500 de milioane de dolari în doar două luni după lansare. La finele anului 2016, Pokemon Go înregistra venituri de 950 miliarde de lei, mult peste nivelul raportat de cele mai de succes jocuri lansate până în prezent precum Candy Crush, Puzzle & Dragons şi Clash of Clans.
Pokemon Go înregistra venituri de 950 miliarde de lei la sfârșitul lui 2016
O creştere importantă au raportat şi aplicaţiile de streaming video, precum YouTube şi Netflix.
În topul celor mai descărcare aplicaţii se află şi Facebook, Messenger, WhatsApp, Instagram şi Snapchat, conform firmei App Annie. Clasamentul este puțin diferit de cel realizat de compania de cercetare Nielsen, care incluse şi YouTube, Google Maps and Google Search în top 5. Din punctul de vedere al veniturilor generate, cele mai descărcate aplicaţii sunt Spotify, LINE, Netflix, Tinder şi HBO Now.
Ţara în care s-au descărcat cele mai multe aplicaţii
În 2016, India a reuşit să depăşească Statele Unite, ocupând aşadar primul loc în clasamentul ţărilor cu cele mai multe descărcări de aplicaţii, de peste 6 milioane. În plus, în această ţară, rata de penetrare a smartphone-urilor este de doar 30%, fapt care arată potenţialul imens pe care îl are.
India a reuşit să depăşească Statele Unite, ocupând aşadar primul loc în clasamentul ţărilor cu cele mai multe descărcări de aplicaţii
Per total, ţările emergente au adus o creştere majoră a pieţei de aplicaţii, în timp ce avansul a fost mai puţin remarcabil în ţările cu o economie matură. Pe de altă parte, aceste ţări continuă să aducă cele mai mari venituri dezvoltatorilor de aplicaţii mobile.
Consumatorul s-a maturizat
Consumatorii s-au schimbat şi ei în ţările dezvoltate, aceştia petrecând mai mult timp pe aplicaţiile descărcate şi alocând mai multe resurse financiare pentru a beneficia de servicii de calitate, mişcare văzută ca naturală de analiştii în domeniu.
În condiţiile creşterii raportate în 2016, estimările pentru piaţa aplicaţiilor mobile sunt şi ele pozitive, iar veniturile din aplicaţii vor depăşi 100 de miliarde de dolari până în anul 2020, mai arată studiul App Annie.
Top 5 aplicaţii gratuite pentru Apple:
Snapchat
Facebook Messenger
Pokémon GO
Top 5 aplicaţii gratuite pentru Android:
Snapchat
Google Maps şi Waze
The Google Drive Suite
Google Now and Google Now launcher
LastPass