Stiri: Finante

Evolutie pret aur

Evoluţie preţ aur: Creştere spectaculoasă de la începutul anului

20.05.2020

Evoluţie preţ aur. De la începutul anului, preţul aurului a crescut cu 15%. Astfel, această piaţă se numără printre cele mai dinamice din acest an, conform unei analize realizate de firma de brokeraj XTB România.

Evoluţie preţ aur. Un context favorabil

Nivelul ridicat de incertitudine a reprezentat un context favorabil pentru aur. Metalul galben reprezintă o alternativă pentru investitori în momente incerte. Cu toate acestea, modificările frecvente de atitudine ale investitorilor s-au putut observa şi la nivelul evoluţiei preţului metalului, care a fost una agitată şi în reprize.

Această tendinţă a fost remarcată şi în timpul sesiunii de tranzacţionare de luni. Atunci, preţul aurului a atins în prima parte a zilei cele mai ridicate niveluri din octombrie 2012 (1.766 de dolari). Însă, ulterior a pierdut în totalitate avansul. Aşadar, s-a întrerupt o serie de cinci zile consecutive de creştere.

Evoluţie preţ aur. Redresarea economică

Iniţial, aurul a beneficiat de creşterea cererii ca urmare a afirmaţiilor făcute de preşedintele Federal Reserve (Fed – banca centrală americană), Jerome Powell. Acesta a anunţat că redresarea economică s-ar putea extinde pe parcursul întregului an. În plus,rata şomajului şi contracţia economică din al doilea trimestru ar putea atinge cele mai ridicate valori de la Marea Depresiune din anii 30.

Conform acestuia, Fed are numeroase instrumente disponibile pentru susţinerea economiei.

Stimulente monetare

„Acest scenariu a readus în atenţia investitorilor o perspectivă în care următoarea perioadă va fi marcată de o revenire economică lentă, iar stimulentele monetare masive vor determina devalorizarea monedelor şi vor duce la perioade inflaţioniste. În plus, şeful Fed a susţinut că ritmul de revenire a economiei va depinde de descoperirea unui vaccin”, a explicat Radu Puiu, Research Analyst în cadrul XTB România.

Evoluţie preţ aur. Temerile investitorilor

Temerile investitorilor au dispărut în a doua parte a sesiunii, când au apărut informaţii legate de un posibil vaccin. Astfel, Moderna a anunţat că vaccinul său experimental a înregistrat rezultate promiţătoare în prima fază a testelor clinice. Aceste veşti au trezit speranţele investitorilor.

Evoluţie preţ aur. Apetitul pentru risc

De asemenea, accentuarea apetitului pentru risc a dus la o reducere a cererii pentru titluri de stat americane şi, implicit, la o apreciere a randamentelor. Evoluţia a afectat preţul aurului, oferind o alternativă de activ de refugiu cu un randament superior.

Evoluţie preţ aur. Perspectivele rămân optimiste

„În pofida corecţiei suferite luni, perspectivele metalului preţios rămân optimiste. Ritmul de revenire a economiei este încă incert, existând opinii împărţite cu privire la cât de rapid se vor întoarce statele la situaţii similare celor dinaintea pandemiei.

Şeful Fondului Monetar Internaţional a susţinut că va fi necesară o perioadă semnificativă de timp (mai lungă decât se estima iniţial) pentru ca economia globală să se recupereze pe deplin după şocul cauzat de pandemie. În plus, accentuarea tensiunilor comerciale dintre China şi SUA reprezintă un argument pozitiv pentru aur, acesta fiind principalul motor ce a stat la baza aprecierii metalului preţios de anul trecut. Injecţiile de lichiditate în valoare de mii de miliarde de dolari realizate prin intermediul politicilor monetare neconvenţionale de către băncile centrale alături de stimulente fiscale duc la creşterea masei monetare.

Astfel, este posibil ca aurul să beneficieze în continuare de o popularitate crescută, fiind ‘singura monedă’ ce nu poate fi tipărită de instituţiile centrale, motiv pentru care reprezintă un instrument stabil în perioade de criză”, a concluzionat Radu Puiu.

Citeşte şi Relansarea economiei 2020. Ce măsuri ar trebui luate?