Stiri: Constructii

Evoluţie surprinzătoare pe piața rezidențială a clădirilor cu risc seismic

29.08.2017

Piața rezidențială a clădirilor cu risc seismic ridicat este ȋntr-o continuă creștere, arată o analiză realizată de platforma imobiliară Wizmo.ro. Astfel, investitorii străini sunt cei mai interesați de exploatarea acestei nișe, cu toate că riscurile asumate sunt mari, însă la fel este și profitul.

Prin urmare, conform studiului, investitorii au creat o listă “neoficială” de prețuri de vȃnzare pentru aceste proprietăți. Aceştia cumpără, ȋn special, apartamente nerenovate, de mari dimensiuni, situate ultracentral, pe care le ȋmpart ȋn locuințe mai mici, le renovează la standarde ȋnalte și le ȋnchiriază.

De cele mai multe ori, pe termen lung, ȋn regim hotelier, prin AirBNB sau alte rețele, cu un grad de ȋntoarcere a investiției situat ȋntre 6 și 10%, ȋn fiecare an.

“Personal, consider o reală oportunitate investiția ȋn astfel de clădiri, ȋn special datorită poziției lor ultracentrale. Pentru un preț de 500-600 euro pe mp, a avea o locuință ȋn inima Bucureștiului, reprezintă o afacere, pe care mulți o percep foarte riscantă, dar pe care unii investitori o găsesc foarte atractivă și o exploatează. O astfel de proprietate poate fi amortizată ȋn 8-10 ani, iar după consolidare, poate să ȋi crească valoarea chiar și de 3 ori”, a declarat Daciana Petrov, owner Bucharest Imobiliare.

Pe de altă parte, în ceea ce privește ȋnchirierile de imobile “cu bulină” ȋn scop comercial, acestea au scăzut dramatic după adoptarea legii nr. 282/2015, care interzice desfăşurarea de activităţi ce implică aglomerări de persoane în clădirile cu risc seismic. Aşadar, legea a avut un impact semnificativ pe această piață, mai ales ȋn Centrul Vechi din București, și a cauzat pierderi uriașe ale proprietarilor de afaceri din zonă, care s-au trezit “ȋn stradă”, după ce au făcut investiții de zeci și chiar sute de mii de euro ȋn amenajarea spațiilor evacuate peste noapte.

“Interesul pentru acest tip de imobile este, se pare, din ce ȋn ce mai mare și ȋn rȃndul utilizatorilor din mediul online, judecȃnd după numărul căutărilor din Google. Dacă ȋn iulie 2016 sintagma “clădiri cu risc seismic” a fost căutată de aproximativ 46.000 de ori, anul acesta, ȋn iulie, numărul s-a dublat, ajungȃnd la 92.680, conform datelor Google Keyword Planner”, a declarat Maarten Deboo, CEO Wizmo.ro.

Conform informaţiilor Ministerului Transporturilor și Construcțiilor, din circa 3.000 de clădiri de locuit expertizate tehnic ȋn Capitală și ȋn 26 de județe, 600 au fost ȋncadrate ȋn clasa I de risc seismic, 383 dintre acestea aflȃndu-se ȋn Capitală. 125 de clădiri sunt multietajate, construite ȋnainte de anul 1940 și au fost identificate ca prezentȃnd pericol public. Acestea au fost declarate de către autorități ca reprezentȃnd prioritatea numărul unu ȋn reducerea riscului seismic.