Stiri: Finante

Evoluţiile valutare scumpesc importurile din China

03.02.2015

Plecând de la evoluțiile cursurilor valutare din 2014 şi cele estimate pentru acest an, importurile din China ar trebui să se scumpească per total cu 17-18%, conform unei analize Tradeville. Prin urmare, ajustările valutare din ultimul an ar trebui să se reflecte într-o scumpire cu 12-13% a produselor chinezești în Europa, însă anticipările privind cursurile de schimb arată o majorare de preț suplimentară de aproximativ 5%.

„Importurile locale în dolari americani, inclusiv cele din China și alte economii asiatice, vor deveni tot mai scumpe în condițiile în care aprecierea globală a dolarului este abia la debut, iar deprecierea euro față de dolar va rămâne mai puternică decât cea a monedelor asiatice. Astfel, deși un dolar tot mai puternic va cumpăra mărfuri chinezești tot mai multe, un euro tot mai slab va cumpăra tot mai puțini dolari și tot mai puține mărfuri chinezești”, a afirmat Mihai Nichişoiu, Global Macro Strategist, Tradeville.

Este foarte probabil ca deprecierea yuanului în raport cu dolarul să continue

Conform acestuia, este foarte posibil ca deprecierea yuanului în raport cu dolarul să continue și în acest an. Totuşi, scăderea nu se va traduce într-o ieftinire a produselor chinezești în Europa, întrucât autoritățile de la Beijing nu vor putea tolera o ajustare pronunțată a monedei locale față de moneda americană, de calibrul celei înregistrate de euro.

Este însă mai posibil să fie repetat scenariul din ultimul an, când yuanul s-a depreciat în fața dolarului pentru prima dată în cinci ani, dar ajustarea a fost de puțin peste două procente, în timp ce euro a pierdut 15% față de dolar în doar câteva luni.

China va continua, aşadat, să piardă în termeni de competitivitate în zona euro, cea mai importantă piață de desfacere pentru exporturile sale.

„Autoritățile chineze încearcă să instrumenteze o alunecare controlată a economiei, care nu mai aleargă la rate procentuale de creștere formate din două cifre. Aceasta impune o relaxare a politicii monetare (inclusiv via dobânzi mai mici) și o oarecare depreciere a yuanului, favorabilă și din punctul de vedere al competitivității pe piețele europene”, a mai explicat Mihai Nichişoiu.

Anunţul BCE, un motiv de îngrijorare pentru China

Anunțul făcut în ianuarie de Banca Centrală Europeană (BCE) privind startul unui program masiv de relaxare monetară cantitativă (“QE”) a reprezentat un motiv de îngrijorare pentru autoritățile chineze și un argument în plus pentru deprecierea yuanului față de dolar, în pofida regimului valutar semi-flotant declarat oficial, în care moneda chineză este ancorată de cea americană.

„Totuși, nu se poate vorbi de o depreciere de mare anvergură a yuanului față de dolar. Dacă Beijingul ar accepta acest scenariu, piața financiară chineză – și chiar cele globale – ar suferi turbulențe severe, prin ieșiri masive de capital din China, în condițiile în care oricum se așteaptă o inversare a fluxurilor la nivel global. După ce au urmărit miracole economice în Asia de Sud-Est, America Latina și chiar în nordul Europei, banii se vor întoarce acasă, în America. Un nou ciclu de restricționare monetară va începe în SUA cândva pe parcursul acestui an, când vom vedea prima creștere a dobânzii cheie după 2006, amplificând atractivitatea activelor financiare denominate în dolari americani, iar creșterea economiei americane va antrena investiții străine directe tot mai mari”, a încheiat specialistul Tradeville.