Peste 1.000 de femei din mediul rural vor beneficia, în luna octombrie, de examinări medicale gratuite în vederea depistării cancerului de sân. Campania este derulată, pentru al doilea an consecutiv, de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Cancerul de sân este cel mai frecvent întâlnit neoplasm al femeilor, reprezentând 25,2% din totalul cazurilor de cancer. În plus, procentul mortalității din cauza acestei boli în țara noastră este de 36%, mai mare decât media europeană (29%) inclusiv decât cea mondială (31%).
În România, cele mai multe femei depistate cu neoplasm ajung la doctor în stadiul 2 sau 3 al bolii. Acesta este motivul pentru care numărul pacientelor care pierd lupta cu această boală este tot mai mare.
Rata de prezentare la medic este mai mică în mediul rural, unde și accesul la informație este limitat.
Anul trecut, FABC a derulat, împreună cu medici rezidenți și studenți la medicină în ani terminali, voluntari în cadrul proiectului ‘Împreună pentru Sănătatea Rurală’ (ISPR), o campanie de examinări gratuite în sate din județele Argeș, Galați, Ialomița, Prahova și Teleorman. Femeile depistate cu probleme au fost îndrumate către investigații amănunțite. Anul acesta, FABC va derula campania de testare în alte cinci județe.
„În cadrul campaniei desfășurate anul trecut, din totalul de 1.012 femei care au beneficiat de control medical, 11,5% au fost depistate cu posibile afecțiuni ale sânului. Dintre acestea, 69% au peste 40 de ani, restul de 31% se situează sub această limită de vârstă. De asemenea, 8% dintre femeile care au beneficiat de control au un istoric de cancer de sân în familie. Mai mult, 76% dintre femeile consultate nu făcuseră anterior niciun consult medical al sânilor. Rezultatele acestei campanii confirmă necesitatea implementării unui program național de screening pentru cancerul de sân. Câte femei trebuie să mai fie depistate cu cancer de sân pentru ca autoritățile să pună în aplicare acest program național de screening?”, a afirmat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
Caravana face parte dintr-o campanie națională anuală a FABC, aflată deja la ediția a VII-a. Prin această inițiativă, Federaţia își propune să convingă femeile despre cât de important este să mergi la medic, să poți preveni sau să iei măsuri imediate odată ce afecțiunea a fost depistată.
Primele examinări gratuite pentru depistarea cancerului de sân au avut loc în zilele de 10-11 octombrie în comuna Valea Stânciului din județul Dolj. Caravana cu medici rezidenți și studenți se va deplasa în zilele de 24-25 octombrie în comună Izvoarele din județul Giurgiu.