Stiri: Constructii

Explozie de oferte imobiliare. Preţurile, în scădere

15.06.2015

Încurajaţi de semnalele pozitive primite de la specialişti, conform cărora piaţa imobiliară parcurge un proces susţinut de redresare, bucureştenii şi-au scos proprietăţile la vânzare în număr mare, rezultând astfel o creştere de 14% a numărului de oferte de vânzare apărute în mai, faţă de aprilie. În acest context, preţurile apartamentelor din Bucureşti au suferit o uşoară depreciere în mai, faţă de luna precedentă.

O analiză bazată pe statistici generate de anunturiparticulari.ro, care a luat în calcul toate ofertele imobiliare din Bucureşti, publicate de particulari în presă şi pe internet în ultimii 8 ani, arată că în luna mai, numărul total de oferte noi de vânzare a fost de 3.712, cu 14% mai multe decât în aprilie, când s-au înregistrat doar 3.189 de oferte noi de vânzare. Dintr-un total de 3.712 de oferte, 1.611 (43%) au fost oferte de apartamente cu 2 camere, 1.106 (30%)oferte de apartamente cu 3 camere, 748 (20%) au fost oferte de garsoniere şi 247 (7%) oferte de apartamente cu 4 camere.

Numărul ofertelor de vânzare pentru garsoniere a crescut în mai cu 3% faţă de luna precedentă, de la 726 la 748. Creşterea ofertei s-a reflectat în piaţă prin scăderea cu 2% a preţului mediu de vânzare de la 32.019 de euro în aprilie, la 31.395 de euro în mai.

O creştere mult mai consistentă a numărului de oferte noi înregistrate în luna mai, în Bucureşti, a avut loc în cazul apartamentelor cu 2 camere. Numărul acestora a crescut cu 17% din aprilie până în mai, de la 1.340 la 1.611. Efectul a fost de scădere a preţului mediu de vanzare pentru apartamentele cu 2 camere cu 1,5%, până la 49.615 de euro, preţ înregistrat la finalul lunii mai conform cifrelor oferite de anunturiparticulari.ro.

Cea mai mare creştere a numărului de oferte noi de vânzare a survenit în cazul apartamentelor cu 3 camere, 20%, acestea ajungând de la 885 în aprilie, la 1.106 în mai. Cu toate acestea, preţul mediu de vânzare al apartamentelor cu 3 camere a suferit o scădere infimă, de 114 euro, ajungând în mai la valoarea de 68.923 de euro. O posibilă explicaţie pentru acest lucru ar fi apariţia programului A Doua Casă, care presupune trecerea de la o locuinţă mai mică sau mai ieftină, la una mai mare sau mai scumpă. Ca urmare a acestui fapt, deşi oferta a crescut considerabil, proprietarii anticipează şi o cerere pe măsură pentru apartamente cu 3 camere, acesta fiind motivul pentru care preţurile au rămas pe loc.

Şi ofertele la apartamentele cu 4 camere au crescut în mai, însă ceva mai moderat, cu doar 3,5% faţă de aprilie, ajungând la 247, de la 238. Preţul mediu de vânzare al acestora a suferit cea mai drastică scădere, 6%, coborând de la 94.975 de euro în aprilie, la 89.179 de euro în mai, conform datelor prezentate de anunturiparticulari.ro.

Odată cu venirea lunilor de vară, este de aşteptat ca numărul ofertelor noi  de pe piaţă să mai scadă, însă este puţin probabil ca şi preţurile de vânzare să mai coboare, chiar şi într-o perioadă mai puţin dinamică pe piaţa imobiliară.

www.anunturiparticulari.ro este un serviciu de monitorizare imobiliară care extrage ofertele imobiliare publicate de particulari din toată presa scrisă centrală şi de pe internet. Metodologia folosită exclude ofertele agenţiilor imobiliare, apariţiile multiple şi ia în calcul doar anunţurile care apar pentru prima dată în presă sau pe internet.