Stiri: Stiri

Exporturi de sare de milioane de euro pentru România

02.09.2013

Exporturile de sare reprezintă un segment foarte bun pentru România, anual Salrom, singurul producător de sare autohton, exportă în fiecare an cantități de sare de circa 20 de milioane de euro.

Astfel, conform Ziarului Financiar o treime din afacerile de anul trecut au provenit din exporturi. Totodată la nivel europea România se clasează printre primele state europene de la nivelul continentului în ceea ce privește petrolul sau gazele naturale.

Cât despre Salrom, compania extrage sarea sa din zăcăminte din 9 perimetre concesionate. Exporturile aduc afaceri bune pentru companie, cu toate acestea Salrom fiind afectată de insolvența sau falimentele anumitor societăți în anii de criză, mai scrie Ziarul Financiar.

„Cantitatea de sare în soluţie produsă în ultimii ani are un trend descendent din cauza sistării activităţii de la Uzina de Produse Sodice Ocna Mureş, 2010, şi a  reducerii canti­tăţii de materii prime, sare soluţie şi calcar, livrate către Oltc­him, client care s-a confruntat în cursul ultimilor ani cu serioase probleme legate de finanţarea productiei proprii“, a declarat Aurel Bucur, directorul general al companiei, conform sursei citate.

Ţinând cont de acest context de piaţă, anul trecut Salrom a produs 2,3 milioane de tone de sare, faţă de un total de 2,5 milioane de tone în 2011, înregistrând scăderi şi pe celelalte categorii de produse cum sunt calcarul sau tuful vulcanic. În total, exporturile de anul trecut s-au ridicat la circa un milion de tone de sare. Compania a avut anul trecut afaceri de 272 mil. lei (61 mil. euro), mai scrie Ziarul Financiar.

Sursă: Ziarul Financiar