Stiri: Stiri

Exporturile de mobilă cresc, Germania principala piață pentru România

30.09.2013

Exportul de mobilă românească a crescut cu circa 8 procente în primele cinci luni din 2013, principala piață de desfacere pentru acest tip de produs fiind Germania. Potrivit datelor Asociației Producătorilor de Mobilă din România din cele 160 de milioane de euro export către Germania, circa 100 de milioane au fost încasate pentru export de scaune.

„Germania a ştiut să-şi gestioneze perioada de criză economică. Au avut politicile adaptate: nu au scăzut investiţiile, nu au avut veniturile afectate, iar consumatorii apreciază calitatea. În ultimii cinci ani, cum au intrat în criză, au avut o politică diferită de restul ţărilor: au cerut preţuri stabile şi calitate constantă. S-au adaptat la realităţi şi au avut un concept de vânzări bun. De aceea costurile şi veniturile au fost predictibile mult mai bine (pentru companiile care exportă-n.red.). În Italia, piaţa a fost mult mai fluctuantă, s-a dus în jos şi în ceea ce priveşte calitatea şi în ceea ce priveşte preţul“, a declarat Mihai Apopii, director general Tehnoprod, conform Ziarului Financiar.

Tehnoprod este una dintre cele mai importante companii românești care exportă către Germania, cifra de afaceri pentru anul trecut fiind notată la circa 1,1 milioane de euro, scrie ZF în ediția electronică de luni.

În total, exporturile către Germania reprezintă aproape un sfert din exporturile totale de mobilă ale României. În ultimii ani aceste exporturi s-au majorat cu peste 130 la sută, scrie sursa citată.

Sursă: Ziarul Financiar