Slide

Stiri: Social

Expozitia Internationala Martisor 2022

Expoziția Internațională Mărțișor 2022 are loc la Roma, pe 1 Martie

28.02.2022

Expoziția Internațională Mărțișor 2022. Sărbătoarea Mărți;orului se numără printre cele mai vechi tradiții de primăvară din România, Bulgaria, Serbia și Republica Moldova și s-a răspândit pe scară largă în școlile europene care s-au alăturat proiectului de Limbă, cultură și civilizație românească, coordonat de Institutul Limbii Române din București.

Inaugurarea expoziției internaționale „Mărțișor – Legendă de primăvară”

Marți, 1 martie 2022, la ora 17.30, în Galeria de Artă a Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belle Arti 110), va avea loc inaugurarea expoziției internaționale „Mărțișor – Legendă de primăvară”, organizată de:

  • Institutul Limbii Române din București
  • Accademia di Romania in Roma
  • Ambasada României în Italia.

Expoziția Internațională Mărțișor 2022. Un mărțișor muzical

Cu această ocazie grupul coral polifonic „Arpeggio” va oferi publicului internațional prezent la inaugurarea expoziției un mărțișor muzical.

A cincea ediție a expoziției de mărțișoare, coordonată de profesori colaboratori ai Institutului Limbii Române, este găzduită, ca în fiecare an, de Accademia di Romania in Roma și reunește creații ale elevilor și profesorilor implicați în Cursul de limbă, cultură și civilizație românească (L.C.C.R.) din Italia, Spania, Belgia și Franța cu cele realizate de Ambasada Republicii Moldova în Italia și Institutul Bulgar de Cultură de la Roma și cu lucrări realizate în șapte școli din România.

Proiecții video

În cadrul expoziției, pe lângă panourile cu mărțișoare și felicitări de 8 Martie, vor putea fi vizionate o serie de proiecții video care prezintă atât imagini de la atelierele de mărțișor preluate de la colaboratorii LCCR din celelalte țări participante și de la școlile din România, cât și tradiția mărțișorului în Bulgaria, Republica Moldova și Serbia. Accesul în sală se face pe bază de Super Green Pass și cu purtarea obligatorie a măștii de protecție FFP2.

Expoziția Internațională Mărțișor 2022. Atelierul on-line de creație a mărțișorului

Evenimentul este precedat de Atelierul on-line de creație a mărțișorului „Călător prin tradiții de primăvară”, organizat duminică, 20 februarie de către Institutul Limbii Române, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București, la care vor participa profesorii colaboratori ai Institutului Limbii Române din Italia, Spania, Belgia și Franța. Astfel îndrumați de profesori și de meșteri populari și educatori muzeali, elevii vor realiza mărțișoare care ulterior vor face parte din expoziție, alături de cele deja construite la atelierele desfășurate în școli.

Mărțișoarele sunt realizate folosind tehnici moderne, precum:

  • quilling
  • pouring
  • modelling.

La acestea se adaugă și tehnicile tradiționale precum cusutul în puncte, răsucitul și împletitul firelor.

Materiale naturale (semințe, flori uscate, coji de fructe) și materiale reciclate (hârtie, dopuri de plută, pânză) se vor transforma in prețiosul obiect legat de firul alb și roșu, care, din 2017, face parte din Patrimoniul Imaterial UNESCO.

Citeşte şi Mesaje de 1 Martie 2022. Vă dorim o primăvară minunată!