Stiri: Economie

EY: 2014 – an de cotitură pentru industria oţelului

25.04.2014

Acest an ar putea fi unul de cotitură pentru producţia de oţel, în condiţiile în care capacitatea excedentară de producţie reprezintă cea mai mare ameninţare din sector, potrivit unui studiu realizat EY.

Astfel, sectorul oţelăriei continuă să se confrunte cu presiunea generată de capacitatea ridicată de producţie, acumulată de-a lungul anilor, şi de marjele mici de profit.

La sfârşitul anului trecut, indicatorii producţiei industriale globale arătau o creştere pe lună de 3%, iar pentru 2014 se anticipează că această tendinţă va continua.

În această perioadă, cererea globală de oţel a cunoscut o creştere de 3,2% comparativ cu 2012, în timp ce la nivelul Uniunii Europene cererea a continuat să se contracte, fiind în scădere cu 3,8%.

În ceea ce priveşte producţia de oţel, aceasta a continuat să crească în 2013, cu 3,5% la nivel global, ajungând la 1.607 milioane de tone, în ciuda unei evoluţii timide a cererii în cele mai multe părţi ale lumii. În Europa, producţia de oţel a înregistrat o scădere de aproximativ 2%.

„Se estimează că cererea globală de oţel se va accelera în 2014, până la 3.3%. E de aşteptat ca această creştere să vină din afara Chinei, în condiţiile în care guvernul chinez se concentrează pe restructurarea economică şi pe creşterea consumului privat”, se arată în raportul EY.