În România, perspectivele macroeconomice rămân pozitive, în ciudaschimbării guvernului din luna noiembrie. Astfel, conform unei analize a EY, cererea internă a continuat să alimenteze creşterea în trimestrul trei, PIB-ul ajungând la 1,4%, după ce a rămas neschimbat în trimestrul doi, şi avansând la un nivel anual de 3,6%.
„Încă nu a fost efectuată o analiză separată pe componente pentru trimestrul trei, dar ne aşteptăm ca tendinţa crescătoare înregistrată în consum şi investiţii să fi continuat”, au explicat reprezentanţii EY.
În plus, menținerea unor creșteri reale ale veniturilor, susținute de inflaţia redusă, chiar negativă, şi de o scădere treptată a şomajului, vor sprijini consumul şi în 2016. În acelaşi timp, reducerile de taxe şi creşterile salariale din sectorul public vor stimula şi mai mult veniturile românilor, iar exporturile nete vor continua să aibă un impact moderat asupra creşterii economice.
Economiştii EY estimeză, astfel, că PIB-ul României va avansa cu 3,7% în acest an, cu puţin peste previziunea realizată în septembrie.
„Cheltuielile cu investiţiile reprezintă principalul motor de creştere, pe măsură ce guvernul va accelera rata de absorbţie a fondurilor structurale europene. Investiţiile private au cunoscut şi ele o creştere pe fondul dobânzilor mai mici la creditele corporate şi a nivelului mai mare de încredere din mediul de afaceri. De asemenea, consumul dovedeşte o rată de creştere puternică, alimentat de creşterea salariilor, de rata foarte scăzută a inflaţiei, și de reducerea semnificativă a taxei pe valoarea adăugată din iunie 2015”, a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România.
Analiza mai arată că, odata cu reducerea TVA, creşterea consumului este aşteptată să atingă un nivel de 5,3% în 2015 şi de 5,5% în 2016.
În ceea ce priveşte Zona Euro, condiţiile economice continuă să se îmbunătățească, stimulate inițial de consumul din 2014 și 2015 și de investiţiile de capital, se arată în ediţia din decembrie 2015 a prognozei EY Eurozone Forecast (EEF). Astfel se estimează o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 1,5% în 2015, urmată de o accentuare a creşterii, la 1,8% în 2016 şi 2017.