Slide

Stiri: Finante

EY: Există o perspectivă pozitivă pentru fondurile de tip Private Equity

04.09.2014

Fondurile de investiţii de tip Private Equity (PE) au înregistrat în continuare performanţe mai bune decât bursele europene, potrivit unui studiul al EY. În plus, modelul PE curent din Europa a dovedit că poate face faţă unui mediu economic extrem de slab şi poate genera performanţă faţă de companiile listate public, prin accelerarea generării de valoare în afacerile susţinute.

Raportul mai arată că pentru fondurile de tip Private Equity, perspectiva este pozitivă, în contextul în care condiţiile se îmbunătățesc pe toate fronturile. Astfel, există o disponibilitate mai mare de lichidităţi pentru investiţii, perspectiva economică se îmbunătăţeşte, iar rezistenţa la perioade tulburi demonstrată de portofoliile fondurilor PE va contribui la exit-uri tot mai performante ale acestor fonduri în întreaga Europă.

„Pe piaţa din România s-a observat, în primele 8 luni, o creştere a interesului fondurilor de investiţii pentru angajarea în tranzacţii şi o creştere a numărului de tranzacţii încheiate. În acelaşi timp, strategia de investiţii a fondurilor nu s-a schimbat faţă de ultimii doi ani, vizând în continuare tranzacţii între 5-50 milioane euro”, a declarat Mihai Pop, Manager, Departamentul de Asistenţă în tranzacţii, EY România.

77 de exit-uri ale fondurilor de investiţii, în 2013

Anul trecut, îmbunătăţirea treptate a situaţiei economice din Europa, pieţele financiare tot mai lichide şi condiţiile mai bune de cotare la bursă au generat o creștere a numărului de exit-uri realizate de PE-uri, fiind înregistrat 77 de exit-uri ale fondurilor de investiţii, faţă de 61 în anul 2012.

În perioada analizată s-a remarcat o accelerare a exit-urilor prin listare la bursă (IPO), la un nivel asemănător cu cel din anul 2006. Anul trecut au fost listate 13 companii, comparativ cu doar trei în 2012. În plus, unele din cele mai bune companii din portofoliul fondurilor de PE îşi aşteaptă încă rândul la listare.

„Îmbunătăţirea condiţiilor de creditare a generat o revenire a tranzacțiilor de tip secondary buyouts. Astfel, în 2013, 55% din numărul de exit-uri au fost efectuate prin transferul către alte fonduri PE – o creştere remarcabilă faţă de 38% înregistrat în 2012 şi cel mai mare volum de exit-uri de după 2007, fapt care subliniază creşterea încrederii pe piaţă”, se precizează în raportul citat.

Ultimii 10 ani au fost marcați de turbulenţe şi nesiguranţă

Dacă în ultimii 10 ani au fost marcați de turbulenţe şi nesiguranţă pentru fondurile PE din Europa, în prezent, fondurile PE sunt din nou în formă, revenindu-și din perioada post-criză. Prin urmare, pe măsură ce sectorul continuă să se stabilizeze, exit-urile sunt tot mai frecvente.

„Performanţa de excepție a fondurilor PE față cea a companiilor listate public reprezintă cea mai importantă sursă de profitabilitate a investiţiei, dar şi cea mai consistentă de-a lungul suişurilor şi coborâşurilor înregistrate în ultimii nouă ani – caracterizaţi de creşteri rapide între 2005 şi 2007, de recesiune economică între 2008 şi 2009, apoi de revenire lentă între 2010 şi 2013”, explică realizatorii studiului.

Astfel, cea mai importantă sursă pentru performanţele fondurilor de private equity o reprezintă creşterea mai rapidă a profitului comparativ cu cel înregistrat prin listarea publică a companiilor. Acesta este un aspect mai important decât o simplă cumpărare sau vânzare norocoasă sau inteligentă.

La baza creşterii mai rapide a profitului s-au aflat iniţiative de creştere a veniturilor (sprijinirea dezvoltării de produse noi, de mărci şi de strategii de intrare pe pieţe noi), precum şi iniţiativele de creştere a eficienţei operaţionale. Per total, companiile vândute în perioada 2005-2013 au înregistrat o creştere EBITDA anuală de peste 8 procente.

„Piaţa europeană a listărilor bursiere și-a revenit după o lungă perioadă de hibernare în 2013, iar această tendinţă continuă şi în 2014, cu o serie constantă de exit-uri deja anunţate. Pe partea tranzacţiilor private, continua dezvoltare a pieţei europene a creditării se va traduce, cel mai probabil, într-o activitate susţinută de tranzacţii de tip buyout secundar (tranzacţie de vânzare-cumpărare încheiată între investitori financiari)”, se arată în raportul EY.