Stiri: Finante

EY: Incidenţa litigiilor în domeniul preturilor de transfer este în creştere

15.05.2014

În România, incidenţa litigiilor în domeniul preturilor de transfer este în creştere, iar în acest context autorităţile fiscale au pus destul de des sub semnul întrebării politicile privind preţurile de transfer aplicate în cazul tranzacţiilor cu societăţi, potrivit EY.

“În ultima perioadă, se poate observa în România o creştere a incidenţei litigiilor în domeniul preturilor de transfer, autorităţile fiscale punând destul de des sub semnul întrebării politicile privind preţurile de transfer aplicate în cazul tranzacţiilor cu societăţi. Ajustările preţurilor de transfer impuse de autorităţi au avut în cele mai multe cazuri efecte importante asupra poziţiilor fiscale ale entităţilor române vizate, iar contestaţiile contribuabililor au fost respinse în numeroase cazuri, recurgându-se chiar la soluţionare din partea instanţei”, a declarat Adrian Rus, Director Executiv şi Coordonatorul diviziei de Preţuri de transfer din cadrul  EY România, în cadrul seminarului „Preţuri de transfer”, organizat ieri.

Evenimentul EY a reunit specialişti români de top din domeniul consultanţei fiscale au oferit o perspectivă detaliată asupra mediului preţurilor de transfer din România

Adrian Rus a mai explicat că în condiţiile în care controalele fiscale sunt în creşterea, reducerea disputelor va fi mai dificilă. În plus, numărul litigiilor privind preţurile de transfer va creşte semnificativ.

Multinaţionalele trebuie să aibă o abordare pro-activă

„De aceea este esenţial ca multinaţionalele să ia în considerare o abordare mai pro-activă pentru gestionarea controverselor, inclusiv prin încheierea de acorduri de preţ în avans pentru tranzacţiile ce ar putea genera dispute”, a continuat acesta.

Emanuel Băncilă, director executiv pentru Practica de Litigii şi Controverse Fiscale, a subliniat importanţa luării unei decizii de contribuabil cu privire la procedura de urmat pentru contestarea unei decizii de ajustare în legătură cu impozitarea profiturilor unei întreprinderi, care sunt incluse în profiturile unei întreprinderi asociate situate într-un alt stat membru al Uniunii Europene.

„Astfel, contribuabilul are posibilitatea de a alege între procedura arbitrală reglementată de Convenţia nr. 90/436/CEE, care este o procedură desfăşurată între autorităţile competente ale celor două state membre, dar cu audierea contribuabilului, şi procedura administrativă şi judiciară naţională. Contribuabilii trebuie să cunoască faptul că parcurgerea procedurii judiciare naţionale are un efect negativ asupra posibilităţii de a apela la procedura arbitrajului, întrucât o hotărâre într-un prim grad de jurisdicţie pronunţată de instanţa naţională împiedică desfăşurarea procedurii arbitrale. Pe de altă parte, parcurgerea procedurii administrative care se desfăşoară la nivelul administraţiei fiscale naţionale nu are niciun efect negativ asupra folosirii procedurii arbitrale, atâta timp cât nu se urmează şi căile judiciare de atac”, a spus acesta, în cadrul seminarului.

Evenimentul organizat de EY s-a bucurat de prezenţa a peste 80 de persoane, urmând ca seminarul din Capitală să fie urmat de un alt eveniment regional, în Cluj-Napoca.