Stiri: Sanatate

EY: Industria de biotehnologie trebuie să devină mai eficientă

07.07.2014

Cu toate că industria globală de biotehnologie s-a relansat puternic anul trecut, iar companiile listate au raportat o creştere de două cifre a veniturilor şi un avans important al fondurilor atrase, majoritatea companiilor din domeniu au nevoie de o nouă paradigmă în cercetare şi dezvoltare, potrivit raportului EY– Beyond borders: unlocking value.

Realizatorii studiului explică că evoluţia pozitivă a fost generată de un grup relativ restrâns de companii. Acest fapt pune o presiune în plus pe restul industriei pentru a obţine o mai mare eficienţă în dezvoltarea de medicamente noi.

“Industria de biotehnologie înregistrează o revenire remarcabilă. Succesul înregistrat de produse a stimulat veniturile, a atras investitori şi a motivat marile companii să facă investiţii majore în cercetare şi dezvoltare. Însă, majoritatea companiilor continuă să se confrunte cu un mediu dominat de resurse limitate şi o evaluare tot mai riguroasă a produselor de către finanţatori şi investitori”, se precizează în raportul EY.

Astfel, companiile din domeniu sunt nevoite să adopte strategii noi pentru a capta mai multă valoare din descoperirile pe care le fac şi din procesul de dezvoltare de produse.

Cele mai multe companii de biotehnologie operează într-un mediu cu resurse limitate, în ciuda unor rezultatele financiare solide la nivel global. Acest mediu le obligă să-şi folosească foarte eficient capitalul alocat cercetării şi dezvoltării.

Raportul mai arată că, anul trecut, companiile din centrele consacrate de biotehnologie de la nivel global (din Statele Unite, Europa, Canada şi Australia) au generat venituri de 98,8 miliarde de dolari, în creştere de 10% faţă de 2012. Avansul a fost aproape în întregime generat de 17 companii din SUA, „liderii comerciali” ai industriei. Fiecare dintre aceşti lider au raportat venituri de peste 500 de milioane dolari.

În plus, la nivelul întregii industrii, s-au relansat alocările de fonduri pentru cercetare şi dezvoltare, bugetele alocate majorându-se simţitor, cu 14% faţă de anul anterior. Însă, şi acest avans a fost determinat în principal de creşterea cu 20% a bugetelor alocate în Statele Unite.

“Este pentru prima dată de la declanşarea crizei financiare globale când creşterea cheltuielilor cu cercetarea şi dezvoltarea depăşeşte creşterea veniturilor”, se arată în raport.

În acelaşi timp, veniturile nete ale companiilor sunt în scădere, anul trecut declinul fiind de 0,8 miliarde de dolari (fapt determinat parţial de creşterea cu 3,7 miliarde de dolari a cheltuielilor alocate activităţilor de cercetare şi dezvoltare).

Fuziuni şi achiziţii în valoare de 55,7 miliarde dolari

În aceea ce priveşte valoarea totală a fuziunilor şi achiziţiilor în care au fost implicate companii de biotehnologie americane sau europene, nivelul a ajuns la 55,7 miliarde de dolari, în creştere de 106% faţă de 2012.

“Această ascensiune a fost generată de trei mega-fuziuni, cu două dintre cele mai mari tranzacţii ale anului în care au fost implicaţi doi cumpărători non-tradiţionali – o companie de tehnică medicală şi o companie de generice (OTC)”, se spune în raportul EY.

În plus, achiziţiile făcute de companiile de biotehnologie le-au depăşit pe cele ale marilor companii farmaceutice.

Creştere de 3% a veniturilor companiilor europene

În Europa, veniturile companiilor listate au crescut cu doar 3 procente, la 21 de miliarde de dolari, în timp ce cheltuielile cu cercetarea şi dezvoltarea au scăzut cu 4%, la 4,8 miliarde de dolari.

De asemenea, anul trecut, venitul net al companiilor listate a crescut cu 462%, până la 1,03 miliarde de dolari, cu 84 de companii listate care au înregistrat venituri cu o valoare apropiată de limita de jos.

“Europa s-a bucurat de cel mai favorabil an pentru fuziuni şi achiziţii din 2007. Valoarea totală a celor 21 de tranzacţii europene de fuziuni şi achiziţii în 2013 a fost de 19,6 miliarde de dolari, o creştere de 487% de la an la an şi peste valoarea cumulată a ultimilor cinci ani”, conform sursei citate.