Stiri: Economie

EY: Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România rămâne încă o piaţă mică

25.03.2014

Anul trecut, volumul tranzacţiilor înregistrate în Europa Centrală şi de Sud – Est a crescut cu 30% faţă de nivelul din 2012, serviciile, industria prelucrătoare şi IT-ul fiind cele mai active sectoare, cu peste 160 de tranzacţii încheiate, potrivit studiului EY CSE M&A Barometer.

„Se poate clar observa că sectoarele cele mai active, prin numărul de tranzacţii raportate, sunt cele aflate în expansiune, care pe termen mediu cunosc o consolidare, dar şi ai căror jucători sunt de talie mai mică, făcând astfel posibile tranzacţii în piaţa jucătorilor mici şi medii”, a declarat Mihai A. Pop, Manager în cadrul departamentului de Asistenţă în tranzacţii, EY România.

În acelaşi timp, valoarea tranzacţiilor din regiunea analizată a scăzut cu 5 procente, comparativ cu anul precedent, în condiţiile în care doar 32% din tranzacţiile încheiate au raportat preţul de tranzacţionare.

Astfel, analiza EY arată că sectoarele în care s-au realizat în medie cele mai mari tranzacţii sunt sectorul de telecom şi media, cu tranzacţii în medie de aproximativ 250 milioane de dolari şi sectorul serviciilor financiare cu tranzacţii în medie de circa 200 milioane de dolari.

Şi în România cele mai mari tranzacţii din 2013 s-au înregistrat tot în sectorul serviciilor financiare, în timp ce în sectorul de telecom şi media sunt posibile tranzacţii semnificative care s-ar putea încheia în următoarea perioadă, potrivit raportului Romania M&A Barometer 2013.

Raportul EY CSE M&A Barometer 2013 a acoperit pieţele din Bulgaria, Cehia, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Turcia, printr-o analiză comparativă a rezultatelor raportate public în anul 2013, faţă de cele din 2012.

„Dacă ne referim la pieţele cele mai active din regiune, atât ca număr de tranzacţii, cât şi ca valoare a pieţei de fuziuni şi achiziţii, acestea sunt Turcia, Polonia şi Cehia – pieţe de tradiţie, ale căror mărime şi maturitate le recomandă şi pentru perioada următoare”, a mai spus Mihai A. Pop.

Piaţa din România rămâne încă o piaţă mică, de nivelul doi, în care tranzacţiile sunt limitate ca număr, chiar dacă din punct de vedere al valorii există perioade în care apar anumite vârfuri remarcabile.

Reprezentanţii EY au mai spus că un alt element important este cel al numărului mic de tranzacţii în care companii româneşti au făcut achiziţii în afara graniţelor.

„Comparaţia cu companiile din Turcia, Polonia, Cehia, dar şi din Grecia sau Slovacia, este din nou importantă, şi arată că piaţa locală încă trebuie să se maturizeze pentru a concura regional”, a afirmat Mihai A. Pop.

Analiştii EY se aşteaptă ca în perioada următoare valorea tranzacţiilor să se stabilizeze.