Produsul Intern Brut al Zonei Euro va înregistra o creștere de 1,2% în 2015 faţă de 0,8% în 2014. Astfel, Zona Euro îşi va reveni treptat în contextul unei creșteri estimate a exporturilor de 3,7% şi a accelerării ritmului cheltuielilor cu investiţiile, se arată în prognoza din decembrie a EY Eurozone Forecast (EEF), care mai arată că economiaRomâniei va creşte şi în 2015.
„Deşi în a doua jumătate a anului 2014 redresarea economică a continuat într-un ritm lent, iar temerile privind perspectivele pe termen lung ale Zonei Euro au fost realimentate, creșterea PIB-ului Zonei Euro este estimat ca va evolua pozitiv, de la 0,8% în 2014, la 1,2% în 2015. Aşteptăm aşadar o creștere de 1,6% pe an între 2016 şi 2018”, au afirmat analiştii EY
Una din cele mai rapide creșteri din UE
De asemenea, PIB-ului României este estimat să înregistreze o creștere şi în 2015, în condiţiile în care ţara noastră a depăşit aşteptările în trimestrul trei, cu o creștere estimată a economiei de peste 2% de la an la an. Aceasta este una din cele mai rapide creșteri din Uniunea Europeană şi a urmatdupă ce estimările au fost revizuite în scădere de 0,3% în T2 şi unei creşteri de 0,5% în T1, Revizuirile au fost influenţate de modificările generate în conturile națiunilor de alinierea la noua metodologie a Sistemului European de conturi.
„Deşi profilul trimestrial al României din acest an a fost caracterizat de volatilitate, perspectivele rămân încă destul de optimiste. Sentimentul legat de economie în România este în prezent peste media înregistrată până acum, producţia industrială şi vânzările cu amănuntul au crescut amândouă cu 5-6% pe an în T3, mai lent decât tendinţele anterioare recente, dar încă destul de puternic, iar importurile au atins un nou vârf în T3, în linie cu cererea internă în creştere. În condiţiile în care revenirea economică din zona Euro nu va înregistra un impas per ansamblul regiunii, ne putem aştepta ca PIB-ul să crească cu 2% în 2014 şi cu peste 2,5% în 2015”, au mai afirmat reprezentanţii EY.
Volumele vânzărilor cu amănuntul, relativ modeste
Raportul mai arată că volumele vânzărilor cu amănuntul au fost relativ modeste în trimestrul al doilea şi al treilea, după creşterea rapidă din primele 3 luni ale anului. Însă, tendinţa dominantă de consum ar trebui să fie pozitivă la ora actulă, date fiind încrederea mai mare a consumatorilor şi creşterea nivelului veniturilor reale ale populaţiei.
În plus, este de aşteptat o creștere a investițiilor, în condiţiile unui nivel de încredere mai ridicat al mediului de afaceri în economie, această încredere urmând să fie influențată însă de modul în care revenirea economică a Zonei Euro își va redobândi avântul.
Consolidarea cererii interne
Prin urmare, consolidarea cererii interne va fi sprijinită de un nivel scăzut al inflaţiei care vine în sprijinul consumatorilor , de o relaxare a politicii monetare şi de tendinţa pozitivă a exporturilor. Performanţele foarte bune ale exporturilor, care au crescut cu până la 13% în 2013, au stimulat activitatea industrială, care a înregistrat şi ea o creştere de peste 7%.
„Intensificarea cererii externe ar trebui să continue să stimuleze activitatea industrială şi exporturile şi în acest an. Cu toate acestea, producția industrială a fost nevoită să facă eforturi serioase pentru a obţine rezultate bune în ultimele luni, fiind confruntată și cu o evoluție slabă a acestui sector în întreaga Zonă Euro. Estimările arată, însă, că această tendinţă nu va persista”, conform EY.
Cu toate acestea, perspectivele economice ale ţării noastre rămân dependente în mare măsură de Uniunea Europeană, care absoarbe 70% din exporturi. Presupunând că economia europeană îşi va continua revenirea, creşterea PIB-ului României este aşteptată să înregistreze o medie anuală de 3,4% în perioada 2015-2020.
Totodată, cota exporturilor României către piața mondială ar putea creşte cu 4,1% în 2014 şi cu 4,6% în 2015, comparativ cu doar 2,5%, în 2013.
Zona Euro se va bucura de o cerere puternică a exporturilor
În 2015, Zona Euro se va bucura de o cerere puternică în privința exporturilor. Astfel, avansul se va accelera de la 3,4% în 2014, la 3,7% în 2015, urmat de o medie de 4% între 2016 şi 2018, în contextul în care Statele Unite şi Marea Britanie îşi vor continua redresarea economică, iar o monedă Euro mai slabă va ajuta economiile mai puţin competitive din regiune.
Raportul EY mai arată că gospodăriile, afacerile şi guvernele din aproape toate ţările vor fi nevoite să mențină sub control creşterea cheltuielilor pentru a reduce nivelul de îndatorare.
„De subliniat este faptul că factorii de decizie dispun de un arsenal mult diminuat de măsuri prin care să contrabalanseze eventuale dezechilibre viitoare. Cu opt state membre ale zonei Euro înregistrând o datorie publică de peste 90% din PIB, şase dintre acestea având un nivel de peste 100%, guvernele dispun de un spaţiu de manevră minimal pentru stimulente financiare. Iar, în eventualitatea că inflaţia nu va crește la fel de repede precum se anticipează pentru anii care vin, nu este limpede dacă un eventual program de achiziţie de obligaţiuni suverane de mari dimensiuni s-ar putea dovedi la fel de puternic precum s-ar fi putut dovedi cu un an sau doi în urmă”, au afirmat analiştii EY.