Stiri: Economie

EY: PIB-ul zonei euro va creşte cu 1,1%, în 2014

30.06.2014

Economia zonei euro va creşte cu 1,1% în acest an, avansul fiind susţinut de intensificarea exporturilor şi revenirea graduală a cererii interne, potrivit ediţiei de vară a prognozei EY Eurozone Forecast (EEF).

Pentru 2015 estimarea privind creşterea economică este de plus 1,5%, urmând ca avansul să se accelereze în perioada 2016 – 2018.

De asemenea, raportul mai arată că se aşteaptă o depreciere a monedei euro, ca reacţie a politicii monetare la ameninţările deflaţiei, în timp ce şomajul se menţine aproape de nivelul record înregistrat, de aproximativ 12%.

“Cu toate acestea, ameninţarea deflaţiei va persista. Inflaţia în zona euro a scăzut la 0,5% în luna mai 2014. O deflaţie pe scară largă, sau chiar o perioadă marcată de o inflaţie foarte scăzută, s-ar putea adăuga problemelor de creştere lentă a zonei, prin creşterea nivelurilor reale ale datoriilor naţionale şi prin întârzierea deciziilor de cheltuiei şi investiţii”, explică analiştii EY.

Aceştia mai precizează că o altă cauză a încetinirii creşterii preţurilor a fost aprecierea monedei euro din ultimele luni, iar în acest context, având în vedere pachetul de modificări al Băncii Centrale Europene (BCE), de la începutul acestei luni, cu impact asupra monedei Euro şi noua poziţia a Statelor Unite care vizează o politică fiscală mai strictă, se estimează o depreciere a monedei spre sfârşitul acestui an şi în 2015.

Se estimează însă o creştere a inflaţiei care să atenueze temerile legate de deflaţie şi să încurajeze redresarea investiţiilor şi a cheltuielilor de consum.

Cu toate că o inflaţie slabă sau negativă poate fi favorabilă consumatorilor pe termen scurt, o perioadă mai lungă marcată de deflaţie ar diminua cheltuielile pe termen mediu. De asemenea,  ar încuraja consumatorii să amâne achiziţiile importante şi ar forţa angajatorii să crească sau chiar să menţină nivelul salariilor actuale.

În plus, scăderea preţurilor ar putea genera şi creşterea valorii reale a datoriilor restante ale gospodăriilor, forţându-le să încerce să achite datoriile chiar mai repede.

Diferenţe de creştere economică între ţări

“Scenariul redresării economice continuă să varieze în rândul economiilor din zona euro. Deşi modelul din trecut al economiilor nucleu care le depăşesc pe cele de la periferie pare a fi mai puţin evident în acest an, EEF se aşteaptă, pe mai departe, la apariţia unor diferenţe de creştere economică în rândul economiilor din zona euro”, se arată în prognoza EY.

Astfel, Grecia şi Italia, alături de Cipru şi Finlanda, se află printre cele mai slabe economii, iar Spaniei şi Portugaliei vor înregistra un avans accelerat al PIB-ului. Creşterea economică din aceste ţări va veni ca urmare a reformelor implementate în ultimii ani, care au început să dea roade.

În plus, este posibil ca cele două ţări să depăşească unele dintre economiile mai slabe din ţările nucleu, cum ar fi Franţa şi Olanda, care au avut o abordare mai lentă a problemelor lor economice.

“Cu toate acestea, există încă mari diferenţe privind valoarea capacităţii maxime de producţie în ţările nucleu şi în economiile periferice din regiune. EEF estimează că Germania funcţionează în prezent aproape la capacitate maximă. Prin contrast, PIB-ul Italiei şi al Spaniei este, în continuare, cu 6% sub potenţial iar nivelul de producţie al Greciei pare să fie chiar mai scăzut”, mai spun realizatorii estimării. 

Exporturile vor avansa cu 3,5%, în 2014

Anul trecut, volumul exporturilor din uniunea monetară a crescut cu doar 1,4%. Este cea mai mică valoare de la declanşarea crizei financiare, în timp ce aprecierea monedei euro, de la începutul anului, arată faptul că exportatorii trebuie să se pregătească pentru încă un an dificil. Astfel, EY Eurozone Forecast estimează o accelerare a creşterii exporturilor de 3,5% în acest an şi de 3,8% în 2015, pe măsură ce continuă să crească cererea globală.

Semne timide de revenire a angajărilor

În ceea ce priveşte rata şomajului, aceasta rămâne o preocupare majoră, exitând seme timide că piaţa forţei de muncă începe să îşi revină. Astfel, rata de ocupare a forţei de muncă începe să crească, cu toate că rata şomajului rămâne aproape de cel mai înalt nivel înregistrat.

“În pofida unor semne pozitive, o perioadă de creştere puternică a cheltuielilor gospodăriilor pare puţin probabilă în întreaga regiune. Nivelul ridicat al şomajului indică faptul că şi creşterea salarială se va menţine uşor sub standardele istorice. În consecinţă, creşterea venitului real disponibil este de aşteptat să rămână sub ratele înregistrate înainte de criza financiară globală”, explică specialiştii EY.

Condiţii stricte de creditare

Cheltuielile de consum devin mai puţin prudente, în conţiile în care consumatorii şi companiile se confruntă în continuare cu condiţii stricte de creditare, în majoritatea ţărilor. În ciuda acestui fapt, cheltuielile domestice au început să crească uşor începând cu anul trecut şi este de aşteaptat să câştige teren în trimestrele următoare.

Potrivit statisticilor Comisiei Europene, sentimentul privind consumul este, în prezent, la cel mai ridicat nivel de la sfârşitul lui 2007. În plus, un sondaj realizat de BCE arată că cererea de împrumuturi casnice este în creştere.