Stiri: Finante

EY: Proiectul noului Cod Fiscal, cel mai îndrăzneț set de măsuri din ultimii 25 de ani

20.02.2015

Proiectul noului Cod Fiscal este cel mai îndrăzneț set de măsuri fiscale de care România a avut parte în ultimii 25 de ani, consideră Gabriel Sincu, Director Executiv, Asistenţă fiscală ş juridică, EY România. Acesta mai spune că speră ca proiectul să se materializeze și să nu reprezinte doar un subiect de discuție pentru consultanți

„Sunt, asemenea majorităţii oamenilor care lucrează în domeniu, impresionat de măsurile curajoase pe care autoritățile intenționează să le pună în practică prin proiectul Noului Cod Fiscal. Îndrăznesc să afirm că este cel mai îndrăzneț set de măsuri fiscale de care am avut parte în ultimii 25 de ani, depășind ca impact şi anvergură introducerea cotei unice din anul 2005. Sperăm ca acesta să se materializeze și să nu reprezinte doar un subiect de discuție pentru consultanți și presă pentru câteva săptămâni”, a afirmat Gabriel Sincu.

Conform acestuia, cea mai dificilă întrebare la care trebuie să răspundă Guvernul priveşte sursele de acoperire a deficitului generat de aceste noi reguli. Însă, în opinia sa, există la ora actuală suficiente resurse în zona de economie subterană, care ar putea acoperi cu succes gaura din bugetul de stat.

„Rămâne de văzut în ce măsură autoritățile vor reuși să colecteze aceste resurse, având în vedere faptul că vorbim despre evaziunea fiscală, o nucă ce s-a dovedit aproape imposibil de spart în ultimii 25 de ani”, a continuat specialistul EY România.

Eliminarea impozitului pe dividende

Cea mai interesantă măsură pare să fie cea referitoare la eliminarea impozitului pe dividende, aceasta reprezentând o adevărată surpriză pentru toată lumea.

„La prima vedere, ideea este de salutat, dar întrebarea care se pune este în ce măsură aceasta va descuraja investițiile în favoarea decapitalizării întreprinderilor”, a mai afirmat Gabriel Sincu.

Totodată, se pune întrebarea dacă, având în vedere că noile reguli vor face total neatractive sistemele de PFA, nu se va încuraja o nouă tendinţă în ceea ce privește evitarea taxelor salariale, aşa cum s-a întâmplat la începutul anilor 2000.

„În altă ordine de idei, eliminarea impozitului pe dividende poate reprezenta o gură de oxigen pentru piața de capital, funcționând ca un magnet pentru investitorii persoane fizice care vor cumpăra acțiuni în speranța obținerii de câștiguri din dividende ce vor fi neimpozabile”, a declarat directorul executiv al firmei de consultanţă.

Acum, va urma un proces de analiză şi dezbatere publică pe tema noilor acte normative.

„Sperăm ca în urma acestuia să reușim să găsim un consens la nivelul tuturor jucătorilor din economie şi să putem avea începând de anul viitor un cod fiscal adaptat timpurilor pe care le trăim”, a încheiat Gabriel Sincu.