Stiri: Economie

EY: Redresarea economică a zonei euro ar putea fi afectată de reducerea creditării

02.04.2014

Redresarea economică a zonei euro ar putea fi afectată de posibila încetinire în activitatea de creditare a companiilor şi a creditelor de consum, arată un studiu realizat de EY. Astfel, prognozele privind creşterea creditării companiilor pentru acest an în zona euro au fost revizuite în scădere pentru a doua oară în acest an, estimându-se o încetinire a ritmului de creştere, de la 1,6%, la doar 0,5%, pe fondul efectului pe termen scurt al operaţiunilor de evaluare a calităţii activelor (AQR) pentru care se pregătesc băncile.

O accelerare a creşterii creditării în 2015 va fi posibilă doar în condiţiile unui deficit mic de capital rezultat în urma operaţiunilor de evaluare a calităţii activelor, potrivit Eurozone Financial Services Forecast (EEFSF).

Demersurile de modelare a unor scenarii negative arată, totuşi, că prognoza de creştere economică este vulnerabilă la orice impact pe care operaţiunile de evaluare a calităţii activelor l-ar putea avea asupra creditării bancare, iar conform modelului folosit în cadrul studiului EEFSF, o contracţie a creditării de 0,4% sau mai mult ar genera o revizuire în scădere a creşterii PIB-ului în zona euro pentru anul 2015. Analiza EY mai arată că orice deficit de capital mai mare de 60 de miliarde de euro ar duce la o contracţie de cel puţin 0,4% a creditării.

„Având în vedere cât de mult depind cheltuielile de consum şi finanţările IMM-urilor din Zona Euro de creditele bancare, operaţiunea AQR ar putea avea un impact economic consistent. Sperăm că finalizarea acestei operaţiuni va genera un cadru nou pentru bănci care să încurajeze o creştere susţinută. Însă, în cazul în care urmarea va fi un deficit mare de capital, AQR ar putea reprezenta o lovitură serioasă – nu suficient de puternică pentru a arunca regiunea înapoi în recesiune, dar suficientă pentru a prelungi o stare de creştere redusă sau de stagnare. Posibilitatea continuării unui ritm scăzut de creditare bancară în economia reală creşte importanţa rolului guvernelor europene în stimularea finanţărilor pe termen lung din surse alternative”, a declarat Andy Baldwin, Lider global EY, Servicii Financiare.