Stiri: IT&C

EY România: Cea de a patra revoluție industrială a început deja

24.06.2016

Cea de a patra revoluție industrială a început deja şi va avea un impact asupra companiilor şi angajaţilor români, consideră Aurelia Costache – Financial Services Industry Advisory Leader, EY România. Conform ei, ne confruntăm cu un ritm accelerat al schimbărilor tehnologice, cu efecte economice semnificative. Aşadar, se estimează că, până în anul 2027, 75% din top 500 companii listate pe bursele americane vor ieși din clasament. Efectele pe piața muncii vor fi de asemenea importante: se așteaptă ca 2 miliarde de locuri de muncă să fie profund afectate în următorii 15 ani.

„Companiile, industriile și angajații vor fi cu toții impactați de digitalizare și de schimbările tehnologice. Iar dacă firmele cu cea mai mare capitalizare bursieră sunt amenințate de noile tehnologii, economia românească trebuie să ia foarte în serios provocările aduse de aceste schimbări care pot pune sub semnul întrebării însăși existența pe piață a companiilor tradiționale”, afirmat Aurelia Costache.

La începutul secolului al XX-lea, 60% din populația ocupată a SUA lucra în agricultură. Astăzi, doar 3%. În ţara noastră, numărul acestor persoane a scăzut cu 30%, în perioada1992 și 2008. Persoanele active în domeniul serviciilor, 18% la nivelul SUA și 40% în România (atât în sectorul privat, cât și public), trec acum prin același tip de transformare pe care cu 100 de ani în urmă a cunoscut-o sectorul agricol.

„Este dificil de spus ce se va întâmpla cu acești oameni, dar știm cu siguranță că există un deficit de abilități între ce știu să facă angajații și ce caută firmele pe piața muncii”, a completat specialistul EY România.

Conform Aureliei Costache, nu toate posturile vor fi afectate şi nu toate aceste locuri de muncă vor fi eliminate. Automatizarea va înlocui şi, simultan, va completa munca umană, însă locurile de muncă care nu vor fi impactate de acest fenomen vor fi mai degrabă o excepţie de la regulă. Ne aflăm în primele etape ale acestor schimbări, este însă cert că nu doar locurile de muncă cu valoare adăugată mică vor fi impactate, dar și profesioniștii și persoanele creative.

„Sectoare întregi de activitate se transformă, la rândul lor. Să ne gândim doar la efectul Airbnb asupra industriei hoteliere. De asemenea, dronele şi maşinile autonome transformă sectorul logistic, iar industria agricolă trece printr-o nouă revoluție tehnologică datorită sistemelor GPS și a dronelor”, a detaliat aceasta.

Industria auto

De exemplu, industria automobilelor se schimbă radical. În trecutul recent, câţiva producători globali de automobile concurau pentru proiectarea, producţia şi vânzarea de vehicule. Astăzi, 50% din valoarea automobilelor este reprezentată de software. Până acum câțiva ani, 90% din valoarea mașinii era dată de echipamentele fizice cu care era echipată. Și în acest domeniu, ca în multe altele, status-quo-ul este amenințat de companii din tehnologie precum Alphabet și Apple.

„Tăvălugul schimbărilor vine și peste companiile din România, iar modelele de business se vor schimba profund.Uber și Airbnb sunt deja în România. Să nu uităm că ultimul nu deține niciun hotel, așa cum Uber nu deține niciun autoturism. Companiile digitale tind să se debaraseze de activele fixe, în timp ce jucătorii tradiționali sunt împovăraţi de costurile pe care le implică acestea”, a mai explicat Aurelia Costache.

Potrivit ei, inteligenţa artificială este deja folosită în call centere, pentru a răspunde la cerinţe de bază, şi în telefoanele inteligente, pe post de asistent personal.