Stiri: Energie

EY: România poate deveni o sursă importantă de export de produse energetice

08.07.2014

România poate deveni o sursă importantă de export de produse energetice şi să contribuie substanţial la siguranţa energetică a Uniunii Europene, însă la nivel mondial, resursele neconvenţionale de energie complică regimul de taxare în industria de petrol şi gaze, arată raportul EY – Global oil and gas tax guide.

Astfel, în ciuda incertitudinii geopolitice care afectează industria de petrol şi gaze la nivel mondial, continuitatea taxării veniturilor realizate din operaţiunile de petrol şi gaze rămâne o certitudine.

„România este printre ţările din UE cu situaţia energetică cea mai favorabilă – dispune de resurse de petrol şi gaze naturale. În ceea ce priveşte gazele naturale, producţia internă a României chiar se apropie de necesităţile consumului intern. Cu mai multe investiţii şi dezvoltări ale resurselor neconvenţionale de energie, România poate deveni o sursă importantă de export de produse energetice şi să contribuie substanţial la siguranţa energetică a UE”, spune Alex Milcev, Partener în departamentul de Asistenţă Fiscală şi Juridică, EY România.

Taxarea diferenţiată – din ce în ce mai frecventă

În plus, multe state continuă să dezvolte politici fiscale care să încurajeze exploatarea resurselor neconvenţionale prin oferirea de stimulente, guvernele fiind conştiente de potenţialul acestor resurse pentru mixul energetic al ţărilor lor. Astfel ele îşi doresc să creeze condiţiile optime în industrie pentru a explora şi debloca aceste oportunităţi.

“Taxarea diferenţiată devine din ce în ce mai frecventă la scară globală, pe măsură ce guvernele acumulează tot mai multe informaţii referitoare la complexitatea şi provocările cu care se confruntă industria de petrol şi gaze”, se arată în raportul EY.

Prin umare, guvernele iau în considerare anumite aspecte economice specifice proiectelor din ţările, pentru a putea dezvolta politici fiscale adaptate. Este vorba de caracteristicile onshore şi offshore ale acestora, specificităţile proiectelor de mică adâncime şi ale celor de mare adâncime, ale proiectelor de gazoducte şi ale celor de gaz naural lichefiat.

Este important ca guvernele să definească un regim de taxare competitiv

„Politica fiscală nu a fost niciodată mai importantă ca acum pentru guverne, în condiţiile în care toţi se zbat să atragă investiţii pe scară largă. Calitatea şi profilul economic al arealelor de exploatare se schimbă, în mod natural, de-a lungul duratei lor de viaţă, apărând astfel provocări generate de scăderea producţiei odată cu maturizarea bazinelor de exploatare. Guvernele care privesc situaţia în perspectivă iau în calcul şi acest aspect şi îşi revizuiesc continuu regimurile de taxare pentru a putea compensa aceste schimbări”, a explicat Alexey Kondrashov, şeful departamentului global EY Oil & Gas.

Conform lui, este important ca guvernele să definească un regim de taxare competitiv şi atractiv pentru investitori, astfel încât să se asigure dezvoltarea industriei.