F64 sărbătorește astăzi Ziua Artei Fotografice

11.01.2016

F64 sărbătorește astăzi Ziua Artei Fotografice și îi provoacă pe fotografi să îți spună cum se vede România prin obiectivul lor. România are Ziua Artei Fotografice sau Ziua Națională a Fotografiei, cum mai este cunoscută.

F64 o sărbătorește în acest an cu o colecție de răspunsuri de la unii dintre cei mai importanți fotografi din ţara noastră. Ziua de 11 ianuarie nu a fost aleasă la întâmplare. Aceasta reprezintă ziua de naștere a lui Carol Popp de Szathmary (n. 1812 – d. 1887), recunoscut drept primul fotograf al României și omul care a surprins unele dintre cele mai cunoscute cadre cu familia regală a României.

Pentru a afla cum se vede România prin obiectivul unui fotograf, F64 i-a întrebat pe câțiva dintre aceștia şi a primit o serie de răspunsuri interesante. Sunt oameni care și-au impresionat sau captivat fanii și colegii de pasiune cu cadre realizate în munți, pe drumurile satelor românești sau în orașele aglomerate ale țării.

Dragoș Asaftei susține că România se vede drept unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. “Un amalgam de locuri surprinzătoare, care nu ezită să te încânte, în care găsești de multe ori oameni dispuși să-ți fie alături. România e acasă. Cea mai frumoasă casă”, mai spune el.

Andrei Baciu vede în fotografie limbajul selecției și al decupării, astfel că și percepția asupra României este una implicit subiectivă și selectivă.

“România este țara în care Paradisul poate coborî în orice clipă. Acesta este sentimentul pe care îl încerc de multe ori, fără să-mi fi propus, când o fotografiez”, afirmă fotograful.

Bogdan Comănescu susține că România, dincolo de oraș, are acea atmosferă naturală, încă nealterată de turism. “În România îmi plac satele, viața rurală în mod special. Acolo simt că regăsesc cel mai puternic trăsăturile neamului meu cu tradițiile lui, meșteșuguri care s-au păstrat în mii de ani, viața simplă dar frumoasă”, menționează Bogdan.

Pe blogul F64 sunt disponibile și mai multe astfel de povești despre România și frumusețile ei, așa cum le-au fost martori un album special dedicat acestei zile, imagini surprinse de membrii echipei F64, însoțite de o caracterizare din partea fiecăruia a locurilor și lucrurilor care sunt fascinante și frumoase în România.