FMCG

Fabrica de lactate Olympus, performanță în Europa

01.06.2014

Anul acesta, compania estimează că va prelucra în România aproximativ 90.000 tone de lapte. Olympus a intrat pe piața din România în  anul 1999. Odată cu trecerea timpului, compania a investit și s-a extins constant, ajungând în topul companiilor de produse lactate din țară. „Fabrica de Lapte Brașov, parte din Grupul Olympus, activează de 15 ani în România, iar cu siguranță unul dintre cele mai importante momente ale companiei pe piața locală a fost deschiderea fabricii de la Hălchiu, Brașov, la sfârșitul anului 2011. Decizia a făcut parte din strategia noastră de dezvoltare pe această piață, sprijinind, de asemenea, promovarea comerţului şi investiţiilor regionale, precum și modernizarea şi consolidarea capacităţilor de export. Cu o investiție inițială de 55 de milioane de euro, din fonduri proprii, fabrica de la Hălchiu este una dintre cele mai dezvoltate fabrici de produse lactate din Europa. Nivelul înalt de tehnologizare garantează produse de calitate, sigure din punct de vedere alimentar, păstrând, în același timp, valoarea nutritivă a acestora și gustul distinct”, ne-a declarat Ilias Pliatsikas, directorul general Olympus România.

Conducerea Olympus România spune că lansarea de produse noi, în premieră pe piața românească, precum iaurtul grecesc sau cel bio, produs local, sunt, de asemenea, momente de reper pentru istoria Olympus.

Compania mizează constant pe calitate, atât în ceea ce privește produsele pe care le oferă consumatorilor, cât și angajamentele pe care le asumă. “Ne concentrăm pe înțelegerea comportamentului consumatorului român, am studiat mentalitatea și preferințele acestuia în materie de lactate. În același timp, am construit relații puternice cu fermierii locali, pentru a asigura materie primă de calitate pentru toate produsele noastre. Strategia noastră nu este să ne impunem printr-un marketing agresiv, ci să convingem consumatorii empiric de faptul că produsele noastre sunt bune și proaspete, au un gust delicios și valoare nutritivă. Iar rezultatele companiei noastre ne demonstrează că pentru consumatori aceste elemente sunt cele mai importante”, a adăugat directorul general Olympus România.

Investiții în România

De la lansarea în România și până în prezent, Olympus a investit peste 70 de milioane de euro în țara noastră, sumă necesară atât pentru fabrica de la Hălchiu, cât și pentru dezvoltarea segmentului de lapte și distribuție. “Producția de lactate din Brașov include lapte proaspăt și UHT, smântână, iaurturi (simple, cu fructe, bifidus, grecesc, bio) și telemea (de vacă, oaie și capră) sub brandurile Oly, Olympus și Familia Brașoveanu. Exceptând brânza feta și sucurile proaspete, produse în continuare în Grecia, toate produsele comercializate pe piața românească sunt fabricate la Hălchiu, la standarde de cea mai înaltă calitate. Fabrica de la Hălchiu este întinsă pe o suprafață de 25.000 mp și estimăm ca anul acesta vom prelucra aproximativ 90.000 tone de lapte”, ne-a declarat Ilias Pliatsikas.

În ceea ce privește preferințele consumatorilor români, aceștia sunt din ce în ce mai responsabili, fiind interesați de beneficiile nutriționale ale produselor, varietatea sortimentelor atunci când achiziționează produsele lactate, spun oficialii Olympus. “Preferințele acestora s-au îndreptat în ultima vreme către segmentul iaurturilor dietetice și, în special, către segmentul iaurtului grecesc pe care, de altfel, am înregistrat creșteri semnificative. La Olympus ne concentrăm în permanență să venim în întâmpinarea consumatorilor cu produse de calitate, potrivite stilurilor de viață ale acestora. În acest sens, anul trecut am deschis segmentul iaurturilor bio produse în România și am lansat o linie specială dedicată brașovenilor, și anume Familia Brașoveanu, ambele foarte bine primite”, ne-a explicat Ilias Pliatsikas, directorul general Olympus România. Acesta a completat că, în ultima perioadă, toate iaurturile produse de companie au înregistrat creșteri semnificative. “Gradul de adoptare a produselor noastre de către consumatori este în continuă creștere, iar numărul de SKU-uri este din ce în ce mai mare. Suntem mulțumiți de evoluția tuturor categoriilor, în special de cea a iaurturilor, care ia din ce în ce mai multă amploare în cadrul pieței de lactate. Creșteri semnificative am înregistrat pe segmentul iaurtului grecesc, un produs foarte apreciat de consumatorii români”, spune directorul general Olympus România.

România, poartă de export

Materia primă, folosită în fabrica Olympus, provine de la producători locali, dar producția ajunge și peste granițe. “Producem lactate de cea mai înaltă calitate atât pentru piața internă, cât și pentru cea externă, folosind materie primă 100% din România. În prezent, 70% din producţia locală este destinată pieţelor internaționale, telemeaua și iaurtul fiind cele mai cerute produse. Printre cele mai importante zone de export se numără țări precum Italia, Germania și Austria, obiectivul nostru fiind să transformăm România în poarta de export către pieţele dezvoltate din Europa de Vest”, este de părere Ilias Pliatsikas, directorul general Olympus România.

Piața lactatelor din România este o piață dinamică și competitivă, cu un potențial mare de creștere, ne asigură conducerea Olympus. “Poziția geografică ne permite să transformăm fabrica noastră într-un centru regional, calitatea materiei prime și calitatea forței de muncă sunt principalele avantaje pe care ni le oferă piața din România. Se simte, însă, nevoia unor reglementări mult mai stricte, în special în ceea ce privește piața neagră a produselor lactate. Din nefericire, un procent încă mare din produsele lactate comercializate nu respectă prevederile legale referitoare la colectare, procesare, comercializare, conformitate și modul de etichetare, ceea ce duce la neîncrederea consumatorilor. Noi luăm toate măsurile pentru a ne asigura că produsele noastre îndeplinesc cele mai bune standarde de calitate și ne-am dori ca toată piața să fie la acest nivel, pentru a crește încrederea consumatorilor. În ceea ce privește anul 2014, estimăm că va fi un an important pentru domeniul lactatelor, în contextul în care prețul și cantitatea materiei prime vor juca rolul principal în industrie”, ne-a declarat Ilias Pliatsikas. 

Creșteri estimate

Directorul general Olympus România estimează pentru anul acesta o creștere a cifrei de afaceri cu 15 milioane de euro. “Anul 2013 a fost unul important pentru noi.  Așa cum am estimat, am înregistrat o creștere a cifrei de afaceri, atingând 55 milioane euro, fiind, de asemenea, primul an când am trecut pe profit, de la începutul activității noastre la fabrica Hălchiu. Pentru anul 2014 estimăm o cifră de afaceri de aproximativ 70 milioane euro, având în vedere evoluția vânzărilor de până acum atât pe piața internă, cât și pe cea externă”, ne-a declarat Ilias Pliatsikas, directorul general Olympus România.