Slide

Stiri: Companii

Fabrica de zahar de la Ludus

Ce măsuri a luat Guvernul pentru menținerea activității fabricii de zahăr de la Luduș?

06.05.2022

Fabrica de zahăr de la Luduş. Guvernul a aprobat un Memorandum prin care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este mandatat în demararea negocierilor pentru menținerea activității fabricii de zahăr de la Luduș – SC TEREOS RO SA.

Mandatarea are loc în contextul deciziei Grupului Tereos, care deţine una dintre ultimele două fabrici de procesare a zahărului din sfeclă din România, de a închide fabrica situată în Luduș, județul Mureș, ce funcționează de peste 60 de ani.

Contextul geo-politic actual

În contextul geo-politic actual, menținerea în activitate a fabricii de zahăr de la Luduș – SC TEREOS RO SA ar asigura susținerea cultivatorilor de sfeclă de zahăr arondați, păstrarea locurilor de muncă pentru salariații fabricii, menținerea unei concurențe pe piața internă a zahărului, precum și preîntâmpinarea unor dezechilibre în balanța comercială.

Fabrica de zahăr de la Luduş. Discuţii

În urma anunțului de închidere a fabricii de zahăr SC Tereos RO SA, conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a inițiat discuții cu Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, cu Patronatul Zahărului și cu reprezentanții conducerii fabricii SC Tereos RO SA pe această temă.

De asemenea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian CHESNOIU, a adresat o scrisoare omologului său din Franța, Julien DENORMANDIE, cu privire la identificarea soluțiilor pentru menținerea integrității fabricii de la Luduș în vederea continuării activității.

Până în anul 2021, zahărul obținut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahăr/an.

Citeşte şi Xella vinde divizia de prefabricate din beton Macon