Constructii

Fabrica EGGER din Rădăuți exportă în 29 de țări

01.04.2014

Compania a investit în România peste 473 milioane de euro până în prezent. EGGER este una dintre companiile care au demonstrat că perseverența și un vis măreț pot cuceri lumea. Afacerea a pornit în anul 1961, când Fritz Egger Senior a decis să investească într–o fabrică de plăci pe bază de lemn. A avut la acea vreme un capital propriu de 50.000 de mărci germane și o idee susținută, întrucât el și-a dat seama că lemnul este mult prea valoros pentru a risipi deșeurile rezultate în fabricile de cherestea, așa că a investit totul într-o fabrică de panouri pe bază de lemn. “Producția a început în St. Johann în Tirol, pe data de 18 decembrie 1961. În anul 2011, EGGER a celebrat 50 de ani de tradiție și inovații continue în producția panourilor pe bază de lemn. Afacerea de familie EGGER s-a dezvoltat în ultimele cinci decenii de la o fabrică mică de plăci pe bază de lemn în St. Johann din Tirol (Austria), devenind unul dintre liderii producătorilor de materiale pe bază de lemn. Astazi, aproximativ 7.200 de angajați lucrează, în peste 23 de țări din lumea întreagă, pentru compania EGGER cu sediul central în St. Johann”, ne-a declarat Emanuel Rucăreanu, directorul de vânzări EGGER pentru România, Moldova, Turcia, Turkmenistan, Tajikistan și Kyrgyzstan.

EGGER a fabricat produsele sale exclusiv în Austria până când Fritz Egger Senior a murit subit într-un accident în 1982. Cei trei fii ai săi, Michael, Fritz si Edmund, au dus afacerea la alt nivel, continuând visul tatălui lor și dezvoltând compania și peste granițele Austriei. “Prima fabrică în afara Austriei a fost înființată în 1984 în Hexham (Marea Britanie). În ianuarie 2008, EGGER a început producția plăcilor de PAL la fabrica din Rădăuți, iar în mai 2011, EGGER a achiziționat fabrica Gagarin din Rusia, compania fiind reprezentată acum cu două facilități de producție”, a completat directorul de vânzări EGGER. Numărul de fabrici a crescut la un total de 17 unități de producție în prezent.

“Mai mult din lemn”

Cu motto-ul “Mai mult din lemn”, compania a reușit să stabilească standarde în industrie, oferind acum o gamă largă de produse pentru mobilier și design interior, construcții din lemn și parchet. “Un exemplu în acest sens este dezvoltarea decorurilor și structurilor care respectă tendințele actuale de design interior. Materiale inovatoare fac parte de asemenea din această tendință, de exemplu, placa ușoară EUROLIGHT, pe  care EGGER o produce la scară industrială din 2006 – fiind prima companie care a implementat acest produs. Compania oferă totul dintr-o singură sursa: Gama de produse EGGER include cherestea și produse pentru construcții EGGER OSB, precum și solutii pentru mobilier și design interior”, spune Emanuel Rucăreanu, care a adăugat faptul că pe site-ul companiei (www.egger.ro), vizitatorii pot experimenta produsele EGGER în utilizarea cotidiană. “EGGER a creat casa 3D prin care clienții pot descoperi o varietate de aplicații și soluții inovatoare pentru zonele publice și private. Casa 3D EGGER este un exemplu al soluțiilor complete și produselor oferite de către companie”, ne-a explicat Emanuel Rucăreanu. 

Silvicultură sustenabilă

Utilizarea sustenabilă a resurselor este o prioritate pentru EGGER, de la achiziţionarea lemnului până la procesul de producţie. “Pentru producerea de materiale pe bază de lemn, EGGER folosește lemn rezultat din acţiunile de igienizare a fondului forestier, aşchii de lemn provenind de la gaterele din zonă şi lemne industriale cu valoare redusă. Principalele materii prime sunt rumeguşul, margini şi laturoaie, lemn de calitate inferioară. Prioritate au livrările şi utilizarea surselor de materie primă din imediata apropiere a fabricii, evitându-se astfel distanţele lungi de livrare. Garantarea practicilor de management durabil al fondului forestier este o prioritate pentru EGGER. Aceasta presupune, printre altele, anumite reguli şi standarde în ceea ce priveşte furnizarea de lemn (lemnul trebuie să provină din exploatări legale, nu trebuie să fie furnizat din păduri cu valoare de proprietăţi protejate din cadrul patrimoniului natural etc.). EGGER are reguli de achiziţie a lemnului foarte clare şi deţine certificate de silvicultură durabilă”, ne-a explicat directorul de vânzări EGGER, care adaugă faptul că reziduurile lemnoase și lemnul reciclat, care nu mai pot fi folosite în procesul de producție, sunt utilizate ca și combustibili fosili în propriile centrale pe bază de biomasă pentru generarea energiei.

Interes pentru România

EGGER dezvoltă în permanență portofoliul de produse, iar unul dintre punctele principale este dezvoltarea de noi decoruri și suprafețe.”EGGER se remarcă în calitate de lider al materialelor pe bază de lemn prin numeroase evoluții ale produselor, cum ar fi laminatul compact în decoruri asortate EGGER, sistemul clic pentru asamblarea componentelor de mobilier, placa fonoabsorbantă ProAcoustic cu perforații personalizate, suprafețe poroase sincronizate pe ambele părți și tehnologia cork+ ca o nouă soluție pentru parchet ce oferă pardoseli silențioase, calde și robuste”, ne-a declarat Emanuel Rucăreanu, director de vânzări EGGER.

România are un rol de lider în Europa în industria lemnului, spun oficialii EGGER. “Industria lemnului autohtonă are utilaje foarte moderne și, prin urmare, are un rol de lider în Europa. Motivele pentru a investi în România au fost disponibilitatea lemnului și a muncitorilor calificați datorită tradiției locale în prelucrarea lemnului, un mare potențial de vânzări pentru clienții existenți, precum și de evoluția recentă a pieței”, ne-a declarat Emanuel Rucăreanu. Interesul companiei pe piața locală a fost dovedit odată cu ridicarea fabricii din Rădăuți, construită în anul 2007, fiind de asemenea și una dintre cele mai mari investiții Greenfield din România, care acum adună 750 de angajați. „Grupul EGGER a investit peste 473 milioane de euro pentru a dezvolta locația strategică din Rădăuți într-o unitate de producție complet integrată cu tehnologie de ultimă generație. Filosofia de afaceri a companiei, împreună cu inovațiile în materie de produse și servicii, precum și investițiile continue în fabrica din România reprezintă factorii de succes”, spune directorul de vânzări EGGER.

Fabrica EGGER din Rădăuți exportă acum peste jumătate din producție, iar numărul țărilor unde ajung produsele este de 29 de state. “Peste 60% din producția actuală din România este exportată în statele din sudul și estul Europei, Orientul Mijlociu, statele baltice și CIS, în total 29 de țări. EGGER are parteneriate pe termen lung cu clienții săi și este unul dintre principalii furnizori la nivel mondial pentru industria mobilei și cea a construcțiilor din lemn. În Rădăuți sunt produse plăci de PAL brut și melaminat pentru industria mobilei și panouri OSB (Oriented Strand Boards) pentru construcții din lemn. Fabrica este prevăzută cu o capacitate anuală de 650.000 metri cubi de plăci de PAL brut și 540.000 pentru OSB”, ne-a declarat Emanuel Rucăreanu, director de vânzări EGGER. Investiția în fabrica din România s-a ridicat, într-o primă etapă, la 210 milioane de euro pentru producția de PAL, iar ulterior a fost construită o linie de producție pentru OSB și o centrală de biomasă, precum și o clădire modernă pentru birouri, iar investiția totală s-a ridicat la peste 473 milioane de euro, spun oficialii companiei.

Fabrică ecologică

Fabrica EGGER din Rădăuți este una dintre puținele fabrici ecologice din țara noastră, toate investițiile de aici fiind de fapt pași dintr-o strategie globală a companiei. “Fabrica EGGER din Rădăuți este o locație strategică pentru Grupul EGGER. Noile investiții, în special centrala pe bază de biomasă, instalația de reciclare lemn, linia de producție OSB sunt parte a unei strategii pe termen lung de a dezvolta fabrica din Rădăuți într-o unitate de producție integrată. În plus, fabrica din Rădăuți a obținut standardul de mediu ISO : 14001 în 2011, ceea ce reprezintă grija permanentă a companiei EGGER pentru protecția climei. Certificarea pentru Sistemul de Management de Mediu confirmă politica grupului privind protecția mediului înconjurător.  ISO 14001 este un standard recunoscut la nivel global care specifică cerințele pentru un sistem de management al mediului (EMS) eficient. Scopul acestui standard este de a ajuta toate tipurile de organizații pentru implementarea tehnologiilor de protecție a mediului, prevenirea poluării și îmbunătățirea performanţei de mediu. EGGER Rădăuți a primit prestigioasa acreditare ISO 14001, care ilustrează angajamentul actual și viitor pentru minimizarea impactului asupra mediului”, spune directorul de vânzări EGGER. Cea mai recentă investiție la EGGER Rădăuți este o centrală pe bază de biomasă, cu o capacitate de 83MW, care reduce consumul de gaze naturale și costurile de producție. Instalația va genera energie termică și electrică pentru liniile de producție ale fabricii, iar investiția s-a ridicat la peste 35 milioane de euro pentru acest proiect, materia primă constând în deșeuri de lemn din liniile de producție, care nu pot fi utilizate în alte procese.

Privitor la care sunt cele mai cerute și dorite produse, oficialii EGGER spun că este vorba despre construcţiile de lemn care încep să devină tot mai populare pe multe pieţe, în rândul companiilor, furnizorilor industriali, dar şi consumatorilor finali. “Un rol important pentru această preferință în creștere îl au considerentele ecologice, dar și numeroasele avantaje oferite de metoda de construcţie pe bază de lemn. Compania este pregătită să răspundă acestei cereri tot mai mari cu produse precum plăcile OSB, HDF şi DFF, dar şi cherestea şi soluţii de sisteme pentru companiile de construcţii şi furnizorii industriali, de exemplu din sectorul caselor prefabricate. Gama variată de produse a Grupului EGGER, precum şi colecţia ZOOM de materiale decorative pentru design interior oferă cele mai bune soluții și servicii pentru piaţa de mobilă. Noile decoruri ale colecţiei ZOOM, oferta de servicii inovatoare, precum şi programul de stoc disponibil în fabrica de la Rădăuţi vor contribui la creșterea companiei în acest an”, ne-a explicat Emanuel Rucăreanu. 

Planuri de viitor și investiții

În anul financiar 2012/2013, cifra de afaceri a Grupului EGGER a crescut cu un procent semnificativ de 11%, ajungând la 2,181 miliarde euro, în 2011/2012 aceasta fiind de 1,96  miliarde de euro. Astfel, EGGER a înregistrat un nou record privind cifra de afaceri, în cei 50 de ani de istorie a companiei. ”EGGER a fost bine poziționat pentru a răspunde cerințelor pieței și a oferit produsele potrivite și soluții pentru clienții săi, ca urmare a investițiilor intense din ultimii ani. Fabrica EGGER din România a beneficiat de tehnologie de ultima oră, care a eficientizat procesele de producție, oferind companiei capacitatea de a răspunde pozitiv provocărilor pieței, dar și de a veni în sprijinul clienților. Estimăm o creștere stabilă în următorii ani, pe baza volumului de comenzi”, ne-a declarat directorul de vânzări EGGER. Cât despre planurile de viitor, oficialii companiei spun că perspectivele economice le oferă o viziune favorabilă. “Perspectivele economice s-au îmbunătățit în ultima perioadă pe plan local și european. Fabrica EGGER din Rădăuți este una dintre cele mai moderne ale grupului, cu o importanță strategică pentru dezvoltarea afacerii. Evaluăm în permanenţă noi oportunitaţi, atât pe pieţele în care operăm, cât şi pe pieţe noi. Suntem optimiști în ceea ce privește dezvoltarea sustenabilă a afacerii din România, în conformitate cu condițiile pieței. Calitatea produselor și serviciilor EGGER reprezintă pilonul de creștere pentru fabrica din Rădăuți”, ne-a declarat Emanuel Rucăreanu, directorul de vânzări EGGER pentru România, Moldova, Turcia, Turkmenistan, Tajikistan și Kyrgyzstan.