Slide

Stiri: Finante

FACIAS cere implicarea statului în problema generată de aprecierea francului elveţian

16.02.2015

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită implicarea statului în problema generată de aprecierea francului elveţian, prin măsuri care să aibă un efect imediat. Solicitarea vine în condițiile în care saltul uriaș înregistrat pe data de 15 ianuarie de francul elvețian a afectat zeci de mii de familii de români care au contractat credite, producând adevărate drame celor care s-au împrumutat în această monedă în anii de boom economic și care acum se află în imposibilitatea de a-și mai plăti ratele.

În plus, țări precum Croația sau Ungaria au luat măsuri urgente în încercarea de a clarifica și rezolva situația cetățenilor aflați în situații similare.

„Este momemtul că și statul român să propună soluții viabile care să vină în ajutorul debitorilor lezați de această situație. Având în vedere că România are un guvern social-democrat considerăm că este datoria sa se aplece și asupra nevoilor acestor familii, pentru a identifică instrumentele care ar putea fi puse, în contextul dat, la dispoziția cetățenilor afectați de problema aprecierii CHF”, au afirmat reprezentanţii FACIAS.

Astfel, este absolut necesară găsirea unei soluții care să implice asumarea în egală măsură a răspunderii părților implicate în această problemă, respectiv bănci – debitori – BNR.

„Atunci când vine vorba de negocierea contractelor, constatăm că avem de-a face cu un raport de inegalitate între bancă și clienți. Cea dintâi dispune de persoane cu vaste cunoștințe în domeniul financiar, dar și juridic, avantaje pe care debitorii nu le au. În acest context, un set de măsuri inteligențe propuse de stat ar putea compensa acest dezechilibru al raportului de forțe”, conform sursei citate.

De asemenea, FACIAS atrage atenția asupra faptului că neimplicarea celei de-a treia părți (statul român) în medierea acestei probleme ar putea avea consecințe grave în viitor precum transformarea celor mai mulți dintre actualii debitori în persoane asistate social – categorie deja problematică pentru țara noastră – și temă de campanie pentru majoritatea partidelor. Prin urmare, pentru că sistemul de stat să nu ajungă a fi și mai mult împovărat, este obligatorie găsirea unor soluții urgente.