Deși prețul se stabilește pe o piață liberă, cotațiile sunt influențate de cei care controlează producția. Prețul petrolului a avut, în ultima perioadă, oscilații destul de mari. Dacă la finele lunii aprilie un baril de petrol era cotat la 80 de dolari, în prezent, nivelul este de aproximativ 60 de dolari. În plus, analiștii din domeniu sunt de părere că variațiile de preț vor continua, ținând cont atât de incertitudinile economice, cât și de cele politice.
Care sunt așadar mecanismele de stabilire a prețului petrolului la nivel mondial și care sunt factorii care influențează cotațiile barilului de petrol?
Prețul petrolului pe bursă
Prețul petrolului este stabilit la bursă, adică pe o piață liberă. Acesta este rezultatul dintre cerere și ofertă.
Bursele pe care se tranzacționează petrolul reprezintă mecanisme de concentrare a cererii şi ofertei, în scopul realizării de tranzacţii într-un cadru organizat și în condițiile unei concurențe libere.
Așadar, prețul petrolului reprezintă o corelație directă a unor factori printre care se numără raportul cerere-ofertă, tipul de petrol, evoluţia din ultima perioadă a preţurilor, evoluţia unor evenimente sociale, economice sau politice. Toate acestea afectează în diferite măsuri atitudinea participanţilor la activitatea bursieră, adică a celor care vând sau cumpără petrol.
Prețul petrolului reprezintă o corelație directă a unor factori:
-
raportul cerere-ofertă
-
tipul de petrol tranzacționat
-
evoluţia din ultima perioadă a preţurilor
-
evoluţia unor evenimente sociale, economice sau politice
Pe bursă nu se tranzacționează un singur tip de petrol. Există, așadar, mai multe tipuri de petrol în funcție de locul de unde este extras, de vâscozitatea lui sau de cantitatea de sulf pe care o conține.
Tipuri de petrol:
- West Texas Intermediate (WTI) – mai puțin vâscos și cu un conținut scăzut de sulf
- Brent Crude – provenit din Marea Nordului. Acesta are o cantitate de sulf puțin mai crescută, însă este considerat la fel ca petrolul WTI
- Dubai Crude – conține mai puțin sulf, însă este mai vâscos
- OPEC Reference Basket – este produs în țările OPEC și este mai greu decât WTI sau Brent
- Bonny Light – este produs în Nigeria și este mult mai ușor decât cel din statele membre OPEC
- petrolul din Urali – este mai vâscos și are un conținut crescut de sulf.
Cele mai tranzacționate tipuri de petrol sunt WTI și Brent.
Petrolul WTI și Brent sunt cele mai tranzacționate tipuri de petrol
Incertitudinea aprovizionării
Teama că necesarul de petrol la nivel mondial nu poate fi acoperit reprezintă principalul factor care influențează prețul petrolului.
Există un număr restrâns de țări care dețin resurse petroliere iar ele pot, așadar, reduce sau scădea producția de petrol, influențând astfel prețurile.
Cel mai critic rol în acest sens este deținut de OPEC – Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol. Organizația este considerată de mulți analiști drept un cartel, care influențează prețul petrolului prin scăderea producției.
OPEC este o organizație internațională alcătuită din Algeria, Angola, Arabia Saudită, Ecuador, Gabon, Guineea Ecuatorială, Iran, Irak, Kuwait, Libia, Nigeria, Qatar, Emiratele Arabe Unite și Venezuela
Astfel, de multe ori OPEC a controlat lumea prin influența sa asupra producției de petrol la nivel mondial.
Gestionarea nivelurilor de producție
Principalul instrument pe care OPEC îl deține pentru a influența prețurile este următorul: gestionarea propriilor niveluri de producție. Prin urmare, dacă OPEC dorește creșterea prețurilor, producția este redusă, crescând astfel nesiguranța aprovizionării. Dacă OPEC dorește ca prețurile să se reducă, decide creșterea livrărilor.
Recent, președintele american Donald Trump afirma că OPEC a distrus restul lumii, menținând prețurile petrolului ridicate în mod artificial
Totuși, dacă de exemplu în anii ’70 influența OPEC asupra prețurilor era una decisivă, în prezent, capacitatea OPEC de a controla prețul petrolului s-a diminuat considerabil. Motivul este următorul: descoperirea unor cantități mari de petrol în Golful Mexic și în Marea Nordului. Mai departe, descoperirea modalităților și tehnologiilor care fac posibilă extragerea petrolului de șist a adus, de asemenea, o mare lovitură pentru OPEC.
Petrolul de șist și detronarea OPEC
În anul 2017, producția de petrol de șist din Statele Unite a atins un nou record. Acest lucru a complicat enorm eforturile OPEC de a menține prețurile la un nivel ridicat.
Cele mai mari producții de petrol de șist se regăsesc în bazinul Permian din Texas și New Mexico
În plus, în 2018, Statele Unite au devenit exportator net de petrol. Atunci s-a încheiat o perioadă de peste 70 de ani în care cea mai mare economie a lumii a depins de „petrolul străin”.
Totodată, petrolul de șist este cel care a transformat Statele Unite în cel mai mare producător mondial de petrol, depășind și Rusia, și Arabia Saudită.
În acest timp, forța OPEC s-a diminuat, iar puterea de a influența evoluțiile pe piața petrolului este mai redusă. Totuși, chiar și în aceste condiții, OPEC deține încă o mare influență asupra prețului petrolului.
Citește și Cele mai mari companii producătoare de petrol din lume