Stiri: Stiri

Facturi mai mici la energie electrică pentru iulie

02.08.2013

Prețul energiei electrice pentru luna iulie care vor fi afișate pe facturile finale de consumator are toate șansele să fie mai mici cu 5 procente. Conform președintelui Autorității Naționale de Reglemantare în domeniul Energiei, Niculae Havrileț prețul curentului pentru luna specificată va fi mai mic cu ajutorul unei reduceri practicate de această instituție.

Este vorba despre reducerea cu 1,3% pe care am anunţat-o de la 1 iulie pentru preţul energiei electrice, iar restul ieftinirii vine ca urmare a reducerii certificatelor verzi, a declarat Havrileţ conform Income Magazine.

Diferența pentru certificatele verzi pe care le primesc producătorii de energie din surse regenerabile este scoasă în evidenţă separat în factură iar, până la data de 1 iulie, reprezenta undeva aproape de 10 procente din totalul facturii plătite de consumatorii casnici de curent electric.

Pe 11 iulie anul acesta reprezentanții ANRE declarau că pentru consumatori efectul pe care îl va avea amânarea cumpărării unui număr de certificate verzi, potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 57/2013, se va vedea în factura din august.

Calculele noastre preliminare, pe care sperăm să le finalizăm în jurul datei de 20 (iulie n.r.), arată o scădere a certificatelor verzi în factura finală de circa 34% declara atunci Emil Calotă, vicepreşedinte al ANRE.

Recuperarea certificatelor verzi amânate se va face începând cu 1 aprilie 2017 pentru centralele hidroelectrice şi pentru cele solare şi începând cu 1 ianuarie 2018 pentru cele eoliene, eşalonat, cel mult până la 31 decembrie 2020.

Sursă: Income Magazine