Stiri: Stiri

Facturile la energie electrica scad de anul viitor

04.10.2013

Guvernul roman ar putea scadea valorea bonusului de cogenerare de inalta eficienta incepand cu 1 ianuarie 2014. Drept urmare facture la energie electrica ar suferi modificari in sensul in care ar scadea. Totodata, incepand cu 1 iunie anul viitor bonusul de cogenerare ar urma sa scada din nou cu 35 de procente.

ANRE a făcut o analiză pentru a vedea dacă există o supracompensare a celor care primesc bonusuri în cogenerare de înaltă eficiență. Am constatat că există o astfel de supracompensare, prin urmare am propus Guvernului reducerea de la 1 ianuarie cu 10% a acestor bonusuri și de la 1 iunie cu 35%. Reducerea va fi aplicată pentru toți producătorii de energie, nu doar pentru unii dintre ei’, a  declarant  Niculae Havrileț presedintele ANRE, noteaza Agerpres.

Potrivit acestuia, reducerea bonusurilor va duce la micșorarea cu 0,5% a facturii finale într-o primă fază, urmând ca, de la 1 iunie, factura să se reducă cu alte 2-3% în urma acestei măsuri.

‘Nu este nevoie să notificăm Comisia Europeană pentru a lua această măsură, întrucât este vorba de reducerea acestor bonusuri, nu de creșterea lor. Urmează ca Executivul să aprobe o hotărâre prin care legislația actuală va fi modificată’, a completat șeful ANRE.

Contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență a fost introdusă la 1 aprilie 2011 și este în prezent de 23,1 lei pe MWh. Taxa este plătită de toți consumatorii de energie și este evidențiată separat pe factura de electricitate. Banii astfel obținuți sunt primiți drept bonus de către producătorii de energie în cogenerare (energie electrică și termică simultan) care au o eficiență de peste 70% a instalațiilor, pentru a stimula investițiile în modernizarea echipamentelor.