Faima românilor, ajunsă peste granițe

23.12.2013

Povești de succes cu români, care au ajuns cunoscute în toată lumea. E adevărat: sunt situații în care românii ajunși peste granițe nu au fost lăudați de ceilalți. La fel de adevărat este însă faptul că există români, de foarte multe ori tineri care nu au trecut nici de 30 de ani, ce nu doar că au reușit în domeniul ales de ei, ci au făcut și performanță peste granițe și au demonstrat tuturor că România este o țară cu oameni pasionați și ambițioși.

De curând, actorul Radu Beligan a intrat în Cartea Recordurilor, fiind cel mai în vârstă actor din lume care urcă pe scenă. La 95 de ani, a primit confirmarea titlului Guiness la începutul lui decembrie, chiar înainte să interpreteze rolul principal din piesa “Egoistul” de Jean Anouilh. Radu Beligan a intrat în pielea acestui personaj pentru a 330-a oară. Este cu adevărat o poveste pe care o cunosc toți românii, iar faima actorului a depășit granițele țării.

Există povești ale românilor de succes care, cu pasiune și ambiție, impresionează o lume întreagă prin reușitele sale. Sunt mulți români de care ar trebui să fim mândri și ale căror povești ar trebui să ne inspire pe toți. Am adunat pentru voi 10 dintre acestea și în viitor vom continua să o completăm.

Adrian Vulpe-Grigoraș este elev în clasa a XI-a și a câștigat anul acesta locul secund în cea mai importantă competiție internațională de proiecte pentru realizarea unei stații spațiale. Concursul este organizat, așa cum era de așteptat, de către NASA, iar tânărul român a urcat pe scena câștigătorilor cu proiectul său: o stație spațială complet autonomă, rezolvând probleme precum energia, oxigenul, graviția sau alte măsuri de protecție. Adrian nu se află la prima recunoaștere internațională, anul acesta a câștigat și medalia de aur cu proiectul său care face posibilă o “mână animatronică” ce poate fi controlată doar cu ajutoul gândului. Practic, este vorba despre o invenție pentru cei care au suferit diferite amputații și care vor să ducă o viață cât mai aproape de normal.

Max şi Daniel Zielinski sunt doi frați gemeni români care au plecat din țară la 22 de ani, iar la 26 de ani li s-a oferit un job la cea mai cunoscută firmă de arhitectură din lume de la Londra. Cu un portofoliu incredibil, cei doi numără printre proiectele lor de suflet turnul de 300 de metri al Băncii Naționale din Kuweit sau proiectul la care lucrează acum: sediul Apple din California ori visul lui Steve Jobs, așa cum îl știu pasionații de tehnologie. De departe însă cel mai fascinant proiect la care au lucrat cei doi este oraşul sustenabil Masdar, din Emiratele Arabe. Localitatea este ridicată în deşert și orice activitate din oraș se bazează pe energie solară.

Rămânem în sfera tehnologiei și povestim despre Andrei Alexandrescu. A învățat programare pe băncile școlii din România și acum este unul dintre cei mai cunoscuți programatori din Statele Unite ale Americii. Prin cartea sa Modern C++ Design, specialiștii spun că Andrei a revoluționat limbajul de programare C++ și a creat un altul nou împreună cu Walter Bright: D. În prezent, Andrei Alexandrescu lucrează la Facebook ca cercetător și locuiește în Boston.

Cristi Stray și Mircea Pașoi au lansat acum câțiva ani Summify, un agregator social de știri, iar serviciul a fost achiziționat de una dintre cele mai mari companii de IT din lume. Cei doi locuiesc acum în Silicon Valley și spun că nu se întorc în România nu pentru că nu le surâde ideea, ci pentru că știu că nu aici este locul unde se poate schimba viitorul tehnologiei, ci Silicon Valley.

Alex Negrea se poate mândri acum cu parteneriate cu Microsoft și Adobe, dar mai ales cu serviciul DocTrackr, un serviciu care nu doar că permite oamenilor să își securizeze documentele, ci și să păstreze un control asupra lor, indiferent cine are acces la ele, documentele putând fi distruse de la distanță, în timp real, în orice moment. Împreună cu francezul Clement Cazalot, serviciul oferit de Alex Negrea a primit investiții din partea mai multor investitori în tehnolgie, iar povestea tinerilor cu siguranță că nu se va opri aici.

Elev în clasa a XII-a la Liceul Tehnologic Oltchim din Râmnicu Vâncea, Ionuț Alexandru Budișteanu spune că programarea este pasiunea lui. În timp ce alții, mult mai în vârstă decât el, nu se pot mândri cu ani de experiență în domeniile preferate de ei, adolescentul spune că a adunat peste opt ani de experiență și că a finalizat peste 50 de proiecte informatice până acum. Anul acesta a câștigat premiul Gordon E. Moore, în cadrul celui mai mare concurs internațional pentru liceeni din lume: Intel ISEF din Pheonix, Arizona. Concursul a adunat peste șapte milioane de liceeni din 70 de țări, iar lucrarea tânărului român (care folosește Inteligența Artificială pentru a face o mașină autonomă, fără șofer și foarte ieftină) a fost proiectul câștigător.

Lăsând la o parte domeniul IT, Horia Colibășanu este singurul român care a urcat șase vârfuri de peste 8.000 de metri, fără ajutorul șerpașilor și oxigen suplimentar. A primit în 2004 titlul de vicecampion mondial după ce a escaladat K2, cel mai dificil vârf din lume, iar șirul performanțelor nu se oprește aici, pentru că Horia Colibășanu a primit distincții importante, precum “Spirit of Mountaineering” din partea British Alpine Club, primul și cel mai prestigios club montan din lume.

O altă distincție a fost primită cu onoare de alți doi români. Este vorba despre Matei Ciocârlie și Radu Rusu, tineri cercetători care lucrează acum în Statele Unite ale Americii. Cei doi tineri au primit IEEE Robotics and Automation Society Early Career Award, adică premiul pe care cei la început de carieră, dar care au deja un impact important în domeniile robotică sau automatizare, îl primesc. Sunt puțini la număr cei care se pot mândri cu o astfel de recunoaștere, dar tinerii români au demonstrat că pasiunea poate să îi susțină în orice moment.

Wash Ly este un nou tip de spălătorie care a revoluționat industria de profil de peste granițe. Ideea este a lui Alex Marinescu, român și co-fondator Wash Ly, ce locuiește acum în Canada. Despre ce este vorba? Un serviciu unde clienții pot adăuga adresa la care pot fi găsiți, detalii despre mașina pe care o dețin și spălătoria auto devine una mobilă, nefiind nevoie ca șoferii să se deplaseze la spălătorie pentru a curăța mașina. Afacerea s-a dovedit un real succes și acum este pe cale să se dezvolte și mai mult. 

Liviu Giosan este acum geolog marin la Institutul de Oceanografie „Woods Hole” din Massachusetts, SUA. Este de asemenea și cofondator al Asociației cercetătorilor români Ad-Astra. Liviu Giosan este de asemenea coordonatorul echipei interdisciplinare de cercetători români, americani, pakistanezi, indieni și britanici care a dezlegat o enigmă dispariției civilizației Induse, cea mai mare civilizație urbană din Antichitate. Rezultatele sunt unele recunoscute de cei mai importanţi cercetători din domeniu și de presa de specialitate, echipa condusă de român fiind una de mare anvergură: a acoperit o arie de aproape un million de kilometrii pătrați (o zonă a Pakistanului, nord-vestul Indiei și estul Afganistanului de azi).

Mai sus sunt doar câteva dintre poveștile de succes ale românilor care au reușit să-și extindă pasiunile peste granițe și care merită cu adevărat susținerea și recunoașterea noastră pentru tot ceea ce fac.