Producatori

Fares, lider pe piața ceaiurilor și a remediilor din plante medicinale

01.04.2019

Din cele aproape 400 de produse din portofoliu, circa două treimi sunt rețete originale. Compania a fost înființată pe data de 10 decembrie 1929 la iniţiativa farmacistului Andrei Farago, personalitate ştiinţifică cunoscută în perioada ante- şi interbelică şi un experimentat practician, preocupat de cultivarea plantelor medicinale şi de obţinerea de remedii din acestea.

Numele iniţial a fost „Digitalis, Prima Cooperativă Română pentru Cultivarea Plantelor Medicinale, Orăştie”, astăzi Fares. Activitatea inițială presupunea cultivarea plantelor medicinale și producerea de ceaiuri, uleiuri, siropuri și extracte.

După 1989, Trustul Plafar se desprinde din forma de organizare impusă și devine astfel Fares, numărul unu pe piața ceaiurilor și a remediilor din plante medicinale

Firma şi-a desfăşurat activitatea pe toată perioada interbelică, precum şi pe durata celui de-al doilea război mondial, după care a urmat schimbarea de regim, fiind naţionalizată. În perioada comunistă a fost inclusă în mod forțat în structura de stat numită „Trustul Plafar” şi a continuat să producă aceleaşi categorii de produse. Imediat după căderea regimului comunist, compania s-a desprins din forma de organizare impusă, devenind compania privată FARES, numărul unu pe piața ceaiurilor și a remediilor din plante medicinale.

100% cercetare românească, aplicată în fitoterapie

Portofoliul FARES cuprinde aproape 400 de produse sub formă de ceaiuri medicinale, fructe, siropuri, uleiuri, unguente, capsule, comprimate și capsule moi, solubile.

Dintre acestea, circa două treimi sunt rețete originale Fares, rezultat al cercetării din departamentul propriu, așadar 100% cercetare românească, aplicată în fitoterapie.

Secretul succesului FARES constă în îmbinarea ideală dintre respectul acordat pe de o parte valorilor tradiționale, moștenite, dar mai ales consumatorului

Principiul după care se ghidează compania este acela de a acorda respect valorilor moștenite, dar și consumatorului, prin atenția la nevoile sale reale, corespunzătoare vremurilor pe care le trăim. Astfel se ajunge firesc la crearea și dezvoltarea unor produse eficace de către o echipă de profesioniști. Dar munca de abia începe și continuă mai apoi prin verificarea eficienței produselor create prin intermediul unor evaluări medicale sau studii clinice.

Prin intermediul unui mod de procesare extrem de riguros, FARES reușește să ofere de fiecare dată produse de top, recunoscute pentru calitate și siguranță, certificate și garantate. „În absența acestor ingrediente cheie, o formulă de remediu este eficace doar în teorie”, ne-a declarat Dna. Adelina Hanciu, Brand Manager FARES.

Aria de distribuție a produselor

Compania deține în acest moment un sistem propriu de distribuție, care permite o desfacere directă către aproape 6.000 de farmacii și magazine naturiste, pe tot teritoriul țării. În plus, FARES colaborează direct cu marea majoritate a retailerilor internaționali prezenți la noi în țară (hypermarket, supermarket, cash & carry), produsele companiei fiind prezente atât în rafturile de ceai, cât și în cele de para-farmacie.

Remediile oferite de FARES răspund multor probleme de sănătate și vizează majoritatea aparatelor și sistemelor din organism.

Din 1929, FARES oferă românilor remedii naturiste de calitate, din locul cu cea mai vastă istorie în cultivarea și procesarea plantelor medicinale, Orăștie

Cele mai frecvente afecțiuni tratate cu ajutorul produselor companiei sunt cele care afectează aparatul respirator (tuse, răceală, gripă), sistemul nervos (stres, insomnie), aparatul digestiv (digestie, stomac/gastrită-ulcer, ficat, tranzit) și sistemul locomotor (reumatism, gută). Nu trebuie însă să uităm de remediile pentru întărirea imunității, pentru vitaminizare sau pentru stimularea metabolismului (slăbit, diabet).

Produsele FARES sunt certificate ISO 9001:2015, sistem de management al calității, dar și ISO 220000: 2005 (HACCP), pentru siguranța alimentară. Aceste sisteme sunt implementate și certificate de către TUV Rheinland Cert.

Activitatea de cercetare din cadrul companiei

Departamentul de Cercetare al companiei desfășoară o activitate extrem de intensă în sensul creării și dezvoltării unor noi produse. Acest department reunește o echipă deosebită, în care colaborează oameni foarte bine pregătiți, din mai multe domenii: medici fitoterapeuți, farmaciști, biologi, chimiști, fiecare aducându-și propriul aport în crearea unor produse care să adreseze nevoile consumatorului român.

Două treimi din produsele FARES sunt rezultatul cercetărilor din cadrul Departamentului de Cercetare

Circa două treimi din portofoliul FARES sunt rezultatul cercetărilor proprii. Restul este reprezentat de produsele așa-zis „simple”, adică cele care au o singură plantă în alcătuire.

Chiar dacă remediile sunt realizate dintr-o singură plantă, acest lucru nu înseamnă că aceste produse nu parcurg același drum riguros, cu multe puncte de control de calitate, din natură până în pachetul care ajunge la consumator.

Asociația Română a Medicilor Fitoterapeuți

“Credem cu tărie în puterea vindecătoare a plantelor și suntem convinși că fitoterapia trebuie practicată pe baze științifice riguroase, de către specialiști”, mai precizează Dna. Hanciu. Acesta este motivul pentru care FARES a jucat un rol activ în fondarea Asociației Române a Medicilor Fitoterapeuți în anul 2009, precum și în susținerea activității acesteia.

Anul acesta, Asociația aniversează 10 ani de activitate și organizează la Cheile Grădiștei, în perioada 10-12 mai 2019, Congresul Medicilor Fitoterapeuți din România

Această asociație are rolul de a promova statutul fitoterapiei în România, în acest sens realizând studii complexe care privesc eficiența produselor din plante medicinale. În plus, asociația organizează periodic simpozioane, conferințe și congrese, pentru a permite diseminarea acestor informații în rândul practicienilor.

“Congresul Medicilor Fitoterapeuți din România este cel mai important eveniment medical românesc de fitoterapie, care reunește medici de diferite specialități, cu competență în fitoterapie sau cu deschidere spre această ramură a medicinei alternative, din ţară”, explică Brand Managerul.

Angajații FARES și programele de dezvoltare profesională continuă

În prezent, numărul de angajați ai companiei este de peste 700 de persoane.  Pentru fiecare categorie în parte, compania desfășoară periodic programe de formare, adaptate specificului activității, dar și evoluției tehnologiei. Întreg personalul din producție și controlul calității – muncitori, șefi de schimb, șefi de departamente, laboranți – este instruit periodic asupra tehnologiilor de lucru, a regulilor de igienă și a celor de control.

Personalul din laborator urmează cursuri specifice de analize de top (cromatografie). Echipa implicată în achiziție, control și cercetare beneficiază de pe urma cursurilor de botanică aplicată (farmacognozie).

Pentru fiecare categorie în parte, compania desfășoară periodic programe de formare, adaptate specificului activității, dar și evoluției tehnologiei

Pregătirea profesională continuă vizează toate departamentele de activitate. Nivelul de medium-management din Producție (șefi de secții, de schimb) a urmat cursuri de tehnologie farmaceutică, având în vedere diversificarea formelor farmaceutice în care sunt realizate produsele. Conducerea departamentelor de Control și Management Calitate a urmat cursuri specifice de management și auditare pe acest domeniu.

“Toate produsele noastre dezvăluie rodul muncii de zi cu zi a unor oameni care lucrează împreună cu credință pentru aceleași lucruri – Autenticitate, Calitate, Onestitate și Empatie. Ne caracterizează grija față de clienții noștri și pasiunea cu care ne desfășurăm activitatea. Oferim oamenilor, în fiecare zi, remedii eficace și sănătoase din plante medicinale” a declarat, în încheiere, Dna. Adelina Hanciu, Brand Manager FARES.