Pașii ce sunt realizați în recrutarea de noi angajați s-au schimbat ireversibil de ceva timp. Nu mai este o noutate pentru nimeni faptul că multe talente sunt descoperite pe rețelele de socializare sau întâmplător, citind bloguri personale. Care este următorul pas?
Tinerii schimbă piața muncii zi de zi, iar acest lucru se simte de la renunțarea la programul între 9AM și 5PM, până la modalitățile de comunicare și libertatea cu privire la locul de unde fiecare își termină task-urile. Țara noastră este recunoscută pentru talentele valoroase, iar accesibilitatea pe piața muncii a făcut ca multe dintre companiile internaționale să privească inaugurarea unui birou în România cu alți ochi. Asta mai ales datorită forței de muncă, la care se adaugă și salariile, net inferioare țărilor din vestul Europei.
Noua generație de profesioniști este acum în plină formare, venind cu forțe noi și puternice, idei revoluționare care vor inova toate sectoarele de activitate. Tehnologia, libertatea de exprimare, deschiderea și ușurința în accesarea de noi informații sunt cei mai importanți piloni care stau la baza schimbării ce a început deja să se resimtă. Tendința globală pe care toți specialiștii în resurse umane și nu numai o recunosc este nevoia de a investi în comunități. Este vorba despre investițiile companiilor în produse și servicii care schimbă modul în care interacționează oamenii și care schimbă în bine comunitățile formate.
Economia socială sau economia solidară se dezvoltă an de an, iar marile companii și-au îndreptat deja atenția spre fundații, asociații și alte instituții care pot susține acțiuni ce vor face diferența.
În 2016 însă toate aceste acțiuni vor deveni, ușor, ușor, parte din activitatea de zi cu zi a companiilor și asta pentru că noua generație de lideri va reuși să alinieze dorințele economice ale companiilor cu așteptările societății și consumatorilor.
