Stiri: Agricultura

Federația Pro Agro: Cerem scutirea de TVA în investițiile pentru irigații

01.09.2015

Federația Națională Pro Agro a transmis o solicitare autorităților române pentru a renunța la aplicarea Taxei pe Valoare Adăugată în cazul investițiilor realizate pentru sistemele de irigații din România.

Introducerea unei derogări în Codul Fiscal pentru O.U.A.I.-urile care realizează investiții în infrastructura secundară de irigații ar da un imbold pozitiv deblocării proiectelor aflate în curs de implementare pe Măsura 125 din P.N.D.R. 2007-2013 și ar încuraja depunerea de noi proiecte pe Submăsura 4.3 – Investiții în infrastructura de irigații – prin P.N.D.R. 2014-2020 care ar duce, pe termen scurt, de până la 3 ani, la dublarea suprafeței irigate din România”, a precizat Președintele Federației Naționale PRO AGRO, Emil Dumitru, conform unui comunicat de presă transmis de federație.

Conform materialului de presă în momentul de față există 77 de proiecte pe Măsura 125 – investiții în funciare – care deservesc 155.000 de hectare sunt blocate în fazele lor terminale ca urmare a rambursării anevoioase a Taxei pe Valoare Adăugată de către Ministerul Finanțelor Publice. De asemenea, lipsa fondurilor cerute pentru achitarea taxei pe valoare adăugată este un alt impediment.

Potrivit Federației Naționale Pro Agro, organizațiile care utilizează apă pentru irigații sunt formate din persoane fizice sau juridice ce dețin terenuri deservite de sisteme de irigații sau de desecare. Aceste persoane au calitate de oameni cu statut juridic și nu de utilitate publică fără scop patrimonial, ce pot desfășura activități de livrare a apei pentru irigat, de exploatare, întreținere și reparații ale unui sistem de desecare și drenaj.

Reprezentanții Pro Agro consideră că oamenii politici aflați la putere dar și în opoziție trebuie să conștientizeze necesitatea alarmantă a acestei măsuri. Totodată, ei solicită analizarea cu maximă seriozitate a cererii lor și implementarea cât mai rapidă.