Stiri: Agricultura

Fermierii români, premiați la Gala PRIA

30.09.2017

Conferința PRIA Agriculture, însoțită de Gala PRIA Romanian Farmers în cadrul căreia fermierii români au fost premiați și anul acesta, la București, reprezintă cel mai important eveniment al toamnei pentru agricultură și o reală platformă de dezbatere între autorități, fermieri și companiile care își desfășoară activitatea în acest sector.

În cadrul acestei gale au fost recunoaște eforturile și contribuția fermierilor care au investit capital românesc, timp, muncă, cunoștințe și energie pentru agricultura noastră.

“Agricultura este vitală pentru întreaga lume. Uniunea Europeană alocă un buget mare și o atenție deosebită acestui sector. De aceea, politica agricolă comună (PAC) consolidează competitivitatea și sustenabilitatea agriculturii din UE, prin acordarea de plăți directe fermierilor și prin măsuri de piață și finanțează programele de dezvoltare a zonelor rurale din Uniune. Și în țara noastră agricultura joacă un rol extrem de important, însă există încă loc de creștere, potențialul României în sectorul agricol fiind foarte mare. În cadrul conferinței au fost dezbătute subiecte de o deosebită importanță pentru fermieri și agricultura României”, au anunţat organizatorii evenimentului.

Unul dintre subiectele principale din cadrul evenimentului a fost următorul: cum va arăta PAC după 2020. Astfel, Ministerul Agriculturii, împreună cu fermierii ar trebui să stabilească ce este mai bine pentru România și să se obţină rezultate mai bune și simplificarea aplicării PAC.

“Aproape 20 de miliarde de euro urmează să fie investite în agricultura românească, precum și în zonele rurale, până în 2020, prin intermediul Politicii Agricole Comune (PAC), și este important să discutăm despre sumele care ne vor fi alocate după 2020”, mai precizează organizatorii.

De asemenea, legea terenurilor agricole este unul dintre punctele importante care au fost puse în dezbatere, precum și absorbția fondurilor europene, dar și colaborarea dintre Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului, astfel încât să se obțină rezultate cât mai bune pentru fermieri.

Premiile Galei PRIA Romanian Farmers

  • S-a acordat Domnului Dr. Inginer Costel VÂNĂTORU premiul pentru întreaga sa activitate depusă în slujba cercetării.
  • S-a acordat Federaţiei ROMOVIS premiul pentru activitatea desfașurată în sprijinul sectorului ovin din România.
  • S-a acordat Domnului Dr. Mihai PETCU pentru productivitate și rezultate excelente în zootehnie.
  • S-a acordat D-lui Laurențiu BACIU premiul pentru meritele și rezultatele constante în beneficiul fermierilor români, cât și pentru faptul că este un bun profesionist cu rezultate excelente la cultura porumbului.
  • S-a acordat Domnului Vasile LUNGU premiul pentru promovarea și susținerea cultivării semințelor certificate, susținut de Alianța Industriei Semințelor din Romania (AISR).
  • S-a acordat Cooperativei Agricole Tomatina premiul pentru inițiativa de succes de asociere a mai multor fermieri de talie mică și pentru ingeniozitate în promovare.
  • S-a acordat D-lui Dan LOAGAR premiul pentru rezultatele deosebite și perseverență în legumicultură.
  • S-a acordat D-lui Florin DUMITRU premiul pentru seriozitate și continuitate în ceea ce privesc activitățile în fermă, dar și în relațiile comerciale.
  • S-a acordat D-lui Claudiu FRÂNC premiul pentru că a demonstrat că prin eficientizarea muncii și modernizare se pot obține rezultate excelente în agricultură.
  • S-a acordat D-lui Emil DUMITRU premiul la categoria tineri fermieri și pentru că militează că agricultorii români trebuie să înțeleagă faptul că legislația agricolă națională și comunitară.

De asemenea, au fost prezenți ca lectori: Mihai VIȘAN, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurare, Elena Oana IACOB – Secretar de Stat, Ministerul Finanțelor Publice; Adrian PINTEA – Director General, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Laurențiu BACIU – Președinte, Preşedinte, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR); Daniel CONSTANTIN – Fost ministru al Agriculturii și al Mediului; Aura GAGU – Director Adjunct, Direcția Relații Externe și Finanțări Structurale, CEC Bank și Ștefan STĂNESCU – Co-Fondator, Agriso.

PRIA Agriculture a reunit peste 200 participanți – fermieri, reprezentanți ai autorităților şi au companiilor care activează în agricultură și în domenii conexe.