Stiri: Social

Festivalul Internațional PROPATRIA 2022

Festivalul Internațional PROPATRIA 2022: Concert susținut de violonistul Constantin Beschieru și pianistul Filippo Tenisci

16.11.2022

Festivalul Internațional PROPATRIA 2022. Marți, 22 noiembrie 2022, ora 19:00, în sala de concerte a Muzeului Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei 111, București), va avea loc cel de-al treilea eveniment din cadrul celei de-a XII-a ediții a Festivalului Internațional PROPATRIA.

Festivalul Internațional PROPATRIA 2022. Concertul „Romanticismul lui Schumann și Porumbescu”

Concertul „Romanticismul lui Schumann și Porumbescu”, susținut de violonistul Constantin Beschieru (Republica Moldova/România/Italia) și pianistul Filippo Tenisci (Italia), este organizat de Asociația culturală româno-italiană PROPATRIA din Roma, Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul Național de Artă al României și Institutul Cultural Român din București, în parteneriat cu Ambasada Republicii Italiene în România, Ambasada Republicii Moldova în România, Institutul Italian de Cultură din București, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Asociația PropatriaVOX din Focșani, Hub Art Agency din Focșani și Asociația ProContemporania din București.

Informații despre artiști

Constantin Beschieru, violonist

S-a născut la Chișinău, în Republica Moldova, unde a început studiul viorii la vârsta de șase ani, la Școala de muzică „C. Porumbescu” din capitală; pe parcursul studiilor muzicale, a fost selecționat pentru diverse cursuri de măiestrie și concursuri, atât autohtone, cât și în străinatate (România, Rusia, Germania etc.).

Studii

După diploma obținută cu notă maximă în Republica Moldova, urmează studiile Conservatorului de muzică „B. Marcello” din Veneția unde obține Licența în 2004 și Diploma de Master în 2008. În timpul studiilor a câștigat mai multe selecții pentru tineri concertiști, concertând atât ca solist cu orchestra Teatro La Fenice, interpretând concertul K 216 pentru vioară și orchestră de W. A. Mozart (2004), cât și ca prim-violonist în Orchestra Conservatorului Regional din Veneto.

Câștigător al premiului I la Concursul „Premio Francesco Geminiani” din Verona (2004), al premiului I la Concursul „Cel mai bun absolvent din Veneto – 2004” (2005), al premiului I absolut la Concursul Internațional „E. Coca” (1999), al premiului II la Concursul „G. Rospigliosi” – secțiunea Duo (2005), premiul I la Concursul Internațional de Muzică de Cameră „G. Rospigliosi” – secțiunea Cvartet (2006) și premiul II la Concursul Internațional „Marco Fiorindo” (Torino) (2006) cu Ludus Quartett. În anul 2005, în timpul studiilor de perfecționare în SUA, desfășoară o intensă activitate ca solist, în ansambluri camerale și în calitate de prim violonist în orchestra Universității de Muzică din Texas (Houston).

Ocupă funcția permanentă de concertmaestru în cadrul orchestrei I Virtuosi Italiani, cu care cântă și ca solist; ocazional, deține rolul de concertmaestru în cadrul orchestrei Mitteleuropa FVG și în cadrul orchestrei regionale Filarmonia Veneta „G. F. Malipiero”, etc. S-a specializat cu următorii maeștri: Cornelia Bronzetti, Kenneth Goldsmith, Andrzej Grabiec, Lucie Robert, Vagram Saradjian, Uri Pianka, Emanuel Borok, S. Accardo, P. Vernikov, I. Grubert, P. Berman și alții. În prezent, deține postul permanent de prim-violonist in cadrul Orchestrei Sinfonice Nazionale della Rai și, ocazional, rolul de prim-violonist la Fondazione Teatro Lirico G. Verdi din Trieste.

Filippo Tenisci, pianist

Trei puncte necoliniare determină un plan. Aceasta este una dintre cele mai importante teoreme ale geometriei în spațiu. Fiecare plan, este o nouă formă de viață, iar pianistul, așezat în fața unui pian, urmând notele unei piese, reușește, printr-o geneză misterioasă, să dea naștere unui moment. Unul atât de viu, de intens, care nu moare decât în uitarea celui care a fost prezent.

Luate în parte, câte două, toate cele trei puncte sunt coliniare; legate printr-o vrajă cu o formulă necunoscută. Pianistul simte piesa și, indiferent de natura ei primordială, ea devine un avatar transfigurat de emoția lui. Pianul, la rândul său, dă glas piesei. El o povestește…uneori domol, alte ori nervos, îndrăgostit sau răzbunător.

Pianistul se îndrăgostește de instrumentul său și nicio forță a pământului nu va mai reuși să-l despartă de el. V-aș întreba „Vă place Liszt?”, dar știu că îl veți iubi oricum atunci când îi veți asculta piesele interpretate cu atâta măiestrie de Filippo Tenisci. El este unul dintre punctele planului pe care îl formează împreună cu instrumentul său și partiturile lui Listz, pe care le studiază cu atâta pasiune.

Născut în 1998 la Tirana, și-a început studiile în copilărie sub îndrumarea maestrului Emira Dervinyte. În iulie 2019 a absolvit nota 110 cum Laude la Conservatorul de muzică „G. Braga” din Teramo, conventionat cu Academia „Aimart” din Roma, discutând teza și prezentând un recital solo dedicat în întregime compozitorului Franz Liszt. A participat la mai multe masterclass-uri cu renumiții maeștri Roberto Galletto, Justas Dvarionas, Uta Weyand, Jun Kanno, Ralf Nattkemper, Ewa Pobłocka, Elisabetta Guglielmin, Boris Petrushansky, Elisso Virsaladze și Daniel Rivera.

Premii

A fost premiat în mai multe competiții internaționale, printre care: Insieme per Fare, Orașul Tarquinia, Orașul Bucchianico, 7 Note Romane, Dinu Lipatti, 88 Tasti, Note in armonia, Concursul internațional de muzică „Orașul Pesaro”, Orașul Magliano Sabina, „La Palma D’Oro” de S.Benedetto del Tronto, Visconti, Premiul New Talents of Italy 2019, Giangrandi-Eggmann Award. În mai 2018 a fost proclamat câștigătorul absolut al International Competition for Youth “Dinu Lipatti”, câștigând o bursă, premii prestigioase și un concert premiu in „Festivalul Internațional al Talentelor Tinere – Propatria”. Este membru fondator al Asociației de Tineret Riccardo Cerocchi încă din primăvara anului 2019.

Citeşte şi Turneul internațional online JAZZT Vivaldi