Stiri: Stiri

Finalul privatizării Oltchim, preconizat în februarie anul viitor

28.10.2013

Procedura de privatizare a combinatului Oltchim se va finaliza anul viitor în luna februarie dacă nu se va găsi capital de lucru. În caz contrar, disponibilitatea acestui tip de capital va împinge privatizarea pentru luna iunie 2013, potrivit ministrului Economiei, Andrei Gerea.

„Dacă reuşim să găsim 15 milioane euro, cât este capitalul de lucru, ne putem întinde undeva până în iunie. Dacă nu reuşim să găsim aceşti bani, în luna februarie ne strângem mâna cu investitorii. Cel mai presant factor este capitalul de lucru, care este absolut necesar pentru desfăşurarea activităţii şi pentru câştigarea de timp, pentru că o astfel de acţiune precum cea demarată de noi, pentru căutarea de potenţiali investitori, cere timp”, a declarat ministrul Economiei pentru Mediafax, citat de Ziarul Financiar.

Oficialul a spus că momentan există trei consorții internaționale care au arătat interes pentru preluarea Oltchim. Conform sursei citate obţinerea unui fond de aproximativ 15 milioane de euro, necesar deschiderii unei secţii de tehnologizare, prin care să se înlocuiască acolo nişte membrane la anumite instalaţii, „s-ar putea ajunge la o limită de zero a deficitului, ceea ce ar fi extraordinar de important”.

„Săptămâna aceasta o să avem întâlnirea cu OMV, pentru că acum şase luni ei şi-au manifestat intenţia de a vinde rafinăria. Sigur, ar fi un plus pentru Oltchim, dar nu este atât de esenţial cum este Divizia Petrochimică Bradu. Se poate compensa lipsa rafinăriei, dar pentru Oltchim, pentru cei de la Vâlcea, şi asta au înţeles-o de-a lungul timpului, nu poate exista viitor, în forma în care este astăzi combinatul de la Râmnicu Vâlcea, fără ce se află la Piteşti. Lucrurile, din punctul de vedere al tuturor, sunt clare, privatizarea Oltchim se va face integrat, cu Divizia Petrochmica Bradu”, a adăugat ministrul Economiei.

Sursă: Ziarul Financiar