Stiri: Finante

Finanțare Garanti BBVA România

40 de milioane de euro pentru Garanti BBVA România, de la IFC

23.11.2022

Finanțare Garanti BBVA România. International Finance Corporation (IFC), membră a Grupului Băncii Mondiale, oferă un împrumut de 40 de milioane de euro băncii Garanti BBVA România, pentru a finanţa investiţiile în locuinţe ecologice ale românilor.

Finanțare Garanti BBVA România. Creșterea accesului la finanțare

Conform IFC, o nouă investiţie va contribui la creșterea accesului la finanţare pentru locuinţe verzi în România, inclusiv credite ipotecare verzi şi împrumuturi verzi pentru reamenajarea locuinţelor, IFC oferind un împrumut de 40 de milioane de euro băncii Garanti BBVA România (GBRO), pentru a sprijini obiectivele climatice ale ţării.

În România, accesul la finanţarea pentru locuințe este încă limitat, iar finanţarea acordată de IFC va contribui la dezvoltarea pieţei creditelor dedicate locuinţelor verzi. Piaţa locuinţelor rezidenţiale a rămas în urmă în ceea ce priveşte certificările verzi, iar finanţarea verde a locuinţelor se află încă într-un stadiu incipient de dezvoltare. Cu sprijinul şi expertiza globală a IFC, GBRO va putea să-şi dezvolte capacitatea internă şi să crească ponderea locuinţelor ecologice în portofoliul său general.

Eficiență energetică

Peste 95% din clădirile construite înainte de 2010 necesită renovare pentru îmbunătăţirea gradului de eficienţă energetică. Pentru a sprijini eforturile naţionale de construire a unui viitor mai durabil, veniturile din împrumutul acordat de IFC vor fi utilizate pentru produse bancare dedicate locuinţelor verzi, contribuind în acelaşi timp la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Actualul acord cu partenerul nostru pe termen lung, IFC, este o altă dovadă a angajamentului nostru de a aduce contribuţia noastră la protecţia naturii şi la bunăstarea societăţii. O direcţie importantă în strategia noastră o constituie educarea clienţilor cu privire la finanţarea sustenabilă şi ne vom strădui să creştem apetitul clienţilor pentru achiziţii care contribuie la protejarea mediului înconjurător”, a declarat Mustafa Tiftikcioglu, CEO Garanti BBVA România.

Finanțare Garanti BBVA România. Parteneriat

Parteneriatul IFC cu grupul BBVA în România a început la începutul anilor ’90 şi a continuat cu proiecte de impact şi de succes. Mai recent, în iunie 2022, IFC a acordat un împrumut de 10 milioane de euro către Ralfi IFN SA, care funcţionează sub umbrela Garanti BBVA Consumer Finance – pentru a consolida portofoliul de împrumuturi verzi al companiei.

„Una dintre priorităţile-cheie pe care le avem în România este să extindem accesul la credite şi gama de produse financiare disponibile pentru a sprijini investiţiile verzi. Creditele ipotecare verzi pot stimula dezvoltarea şi achiziţionarea de locuinţe sustenabile din punctul de vedere ecologic, ceea ce are ca rezultat beneficii pentru mediu, dar şi pentru proprietarii acestora, prin îmbunătăţirea nivelului de trai şi reducerea facturilor la utilităţi”, a declarat Ary Naïm, manager regional IFC pentru Europa Centrală şi de Sud-Est.

Citește și ROBOR, la un nou maxim istoric